Nadjaskitchen.se http://www.nadjaskitchen.se en mat- och bakblogg för alla - med smartpointsberäknade recept Sun, 26 Mar 2017 07:45:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.3 https://i1.wp.com/www.nadjaskitchen.se/wp-content/uploads/2014/07/cropped-010-2.jpg?fit=32%2C32 Nadjaskitchen.se http://www.nadjaskitchen.se 32 32 68418215 Middagsmeny 13/2017 http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-132017/ http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-132017/#respond Sun, 26 Mar 2017 07:45:07 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=19047 [Read more]]]>

Tänk, sista veckan i mars är strax här och vi närmar oss vår. Jag hoppas nu att april ger mycket sol och värme och inte så mycket busväder. Denna vecka tipsar jag er lite extra om grönsaksplåten med marinerad kyckling och god citronsås, jättegott och perfekt nu när värmen börjar komma. Trevlig vecka. / Nadja

              

              

Måndag: Grönsaksplåt med marinerad kyckling och citronsås

Tisdag: Varmkorv med stuvad vitkål

Onsdag: Fisk a la bourguignonne

Torsdag: Mustig svamppasta med baconströssel

Fredag: Quesadillas fyllda med skinka, ost och salsasås

Lördag: Potatislåda med kassler

Söndag: Senapsbiff med stekta grönsaker

]]>
http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-132017/feed/ 0 19047
Våffla med mjukrörd glass och bär http://www.nadjaskitchen.se/vaffla-med-mjukrord-glass-och-bar/ http://www.nadjaskitchen.se/vaffla-med-mjukrord-glass-och-bar/#comments Thu, 23 Mar 2017 08:17:15 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=10242 [Read more]]]>

På lördag är det våffeldagen och varför inte göra några frasiga våfflor då? En våffla behöver inte alltid vara söt och förknippas med sylt och grädde. Den kan även paras ihop med goda och lite salta röror. Nu till den kommande påsken så kan man ha en god lax- eller sillröra på till exempel. Våga testa!

Här kommer en mycket enkel men god kombination: våffla med mjuk rörd vaniljglass och lite frysta bär på. Snabbt och supergod då vaniljglassen passar bra ihop med våfflan och lite magrare som tillbehör än med sylt och grädde.

Till 8 våfflor behöver du:

3 1/2 dl mjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk, 2 1/2 dl vatten, 100 g smör

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.

Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna.Njuuut!

Viktväktarna:

  • Smartpoints: en våffla är 8 sp, lägg till smartpoints för vaniljglassen och om bären är sockrade
  • Propoints: en våffla 5 pp. Lägg till propoints för glassen ni har till och om bären är sockrade.
]]>
http://www.nadjaskitchen.se/vaffla-med-mjukrord-glass-och-bar/feed/ 2 10242
Kesopaj med grönsaker http://www.nadjaskitchen.se/kesopaj-med-gronsaker/ http://www.nadjaskitchen.se/kesopaj-med-gronsaker/#comments Tue, 21 Mar 2017 07:00:32 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=7440 [Read more]]]>

Ni som läser min blogg vet att jag har lovat provlaga Viktväktarnas pajskal med keso och nu har det äntligen blivit av. Jag kan säga att jag tyckte om det. Den var mycket godare än det magra pajskalet. Receptet på pajskalet kommer från Viktväktarnas kokbok ”Grytor och gratänger” och den påminde mera om ett vanligt gott och krispigt pajskal, så den rekommenderas starkt. Fyllningen har jag själv kokat ihop och det blev riktigt gott. Jag fortsatte att använda keso när jag väl ändå hade öppnat paketet. De grillade/rostade grönsakerna passar perfekt med den. Tillaga och njut!

Till en paj, 6 portioner, behöver du:

Pajdeg: 100 g margarin, 100 g keso max 3 %, 3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning: 150 g keso max 3 %, 2 ägg, 1 tsk bakpulver, salt, peppar, 1 msk olja till stekning, 100 g zucchini/squash, 100 g purjolök, 2 grillade paprikor (t.ex Fontana), 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kylskåp. Tryck sedan ut degen i en pajform. Nagga kanterna och botten och förgrädda i ugn 200 grader, cirka 10 minuter. Skär grönsakerna i mindre fina bitar. Fräs zucchini, squash och purjolök tillsammans med hackad vitlök i matolja så att de mjuknar. Salta och peppra för att få mera smak. Den grillade paprikan skär du också i mindre finare bitar och fördelar den över pajskalet. Fördela även sedan de stekta grönsakerna i pajskalet. Vispa ihop äggen tillsammans med keso, salt, peppar och bakpulver. Häll det över grönsakerna så att de blir övertäckta. Grädda pajen i 200 grader tills fyllningen har stelnat (30-45 minuter beroende på ugn) och fått fin färg. Låt pajen stå i några minuter innan den skärs i bitar. Servera med en god blandad sallad.

Viktväktarna

Smartpoints: Hela pajen är 64 smartpoints totalt (varav pajskalet är 52 smartpoints). En bit paj (vid 6 portioner) är 11 smartpoints.

Propoints: Pajskalet kostar 7 pp vid 6 portioner. Totalt tillsammans med fyllningen så blir det 9 propoints/portion vid 6 portioner.

]]> http://www.nadjaskitchen.se/kesopaj-med-gronsaker/feed/ 6 7440 Middagsmeny 12/2017 http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-12207/ http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-12207/#comments Sun, 19 Mar 2017 08:51:03 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=19014 [Read more]]]>

I skrivande stund så finns det över 320 middagsmenyer ifall du vill ha inspiration och hjälp med middagsplaneringen. Du kan följa middagsmenyerna helt eller bara välja ut de rätter du är sugen på. Och som den Viktväktare jag är, så har jag räknat ut smartpoints (och även propoints) på över 480 recept och fler kommer det att bli. Recepten är till för alla, oavsett om man själv är Viktväktare eller ej. Prova och tillaga de recept som du finner intressanta och ät det sedan med gott samvete. Du vet väl att det även finns en sökfunktion som gör det enkelt att söka efter ett speciellt recept. Den finns i högra menyn, direkt efter ”Kalendern” och är svagt märkt med ”search”.

Snart så är det dags Våffeldagen. Om du vill ha gott recept på våfflor få finns den HÄR. Den kanske inte är så ”points”-vänlig för oss Viktväktare men den är god och mycket bättre än färdigköpta mixen som finns ute i affärerna. Så spara cirka 10 smartpoints och njut av en riktigt god våffla på lördag! Kram Nadja

         

         

Måndag: Kabanoss- och äggpanneröra

Tisdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta

Onsdag: Kassler med stuvade morötter

Torsdag: Svampfyllda squash (vegetariskt)

Fredag: Baconlindade järpar

Lördag: Stekt lax med kall sås

Söndag: Jägarfruns kycklinggryta

 

]]>
http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-12207/feed/ 2 19014
Nudelsoppa med kyckling http://www.nadjaskitchen.se/nudelsoppa-med-kyckling/ http://www.nadjaskitchen.se/nudelsoppa-med-kyckling/#comments Thu, 16 Mar 2017 07:04:58 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=8666

Här kommer en god Nudelsoppa som inte innehåller kokosmjölk eller smakar Thai. Soppan tar inte lång tid att tillaga men om du ändå vill ta lite genvägar så använder du färdiggrillad kyckling och tärnar den istället för kycklingfilén som nämns i receptet nedan. Och om du vill ha lite hetta lägger du till lite sambal oelek efter tycke och smak. Gott är det i alla fall!

Till fyra tallrikar soppa behöver du:

 3 kycklingfiléer, 1 liten vitlök, 1 msk olja, 1 röd paprika, 100 g sockerärter, 10 tsk krispiga majskorn, 1 bit purjolök, 1 msk tomatpuré, 1 liter hönsbuljong (2 hönsbuljongtärningar + 1 liter vatten), 100 g äggnudlar, ev salt, peppar

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar och fräs det i matolja. Under tiden hackar du vitlöken och paprikan. Låt grönsakerna fräsa med kycklingen i några minuter innan du lägger till purjolök och sockerärter, även de skurna och mindre munsbitar. Låt fräsa ihop och blanda ner tomatpurén och häll över hönsbuljongen. Låt det sjuda några minuter. Lägg i nudlar och majskorn och låt det koka upp. Smaka av med ev lite mera salt, svartpeppar eller sambal oelek om du vill ha lite hetta.

Servera gärna i trevliga soppskålar tillsammans med ett gott bröd till.

Viktväktarna:

  • Smartpoints: 5 smartpoints per portion
  • Propoints: 6 propoints per portion
]]>
http://www.nadjaskitchen.se/nudelsoppa-med-kyckling/feed/ 7 8666
Vegetarisk färssås med smak av rött vin http://www.nadjaskitchen.se/vegetarisk-farssas-med-smak-av-rott-vin/ http://www.nadjaskitchen.se/vegetarisk-farssas-med-smak-av-rott-vin/#respond Tue, 14 Mar 2017 09:00:17 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=19024 [Read more]]]>

Vi försöker äta lite mer vegetariskt här hemma och med hjälp av Quorn och pr-bolaget Amazing Alice, så har jag fått chansen att laga denna snabblagade ovo-vegetariska färssås gjord på quorn färs. Rätten är som sagt mycket snabblagad och enkel att göra, perfekt som vardagsrätt.

Till 4 portioner behöver man:

300 gram Quorn Färs, 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 morötter, 400 gram krossade tomater (gärna basilikakryddad), 2 dl matlagningsvin, 1 msk grönsaksfond, 1 msk honung, 2 msk tomatpuré, 1 dl vatten, salt, peppar, torkad oregano, ev riven parmesanost och ketchup vid servering

Gör så här:

Skala, lök, vitlök och morötter. Hacka/Riv grönsakerna fint. Stekt det med quornfärs tills allt fått färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano efter eget tycke. Servera med nykokt spagetti, ev riven parmesan och ketchup

Viktväktarna

  • Smartpoints: en portion är 3 smartpoints (pasta, parmesan, ketchup är inte med i beräkningen)

]]> http://www.nadjaskitchen.se/vegetarisk-farssas-med-smak-av-rott-vin/feed/ 0 19024 Middagsmeny 11/2017 http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-112017/ http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-112017/#respond Sun, 12 Mar 2017 08:34:58 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=18962 [Read more]]]>

Vad blir det för mat? Att veta vad man ska ha till middag är inte alltid det lättaste. Oftast kör man bara på med det gamla vanliga för att det är bekvämt och enklast. Men här får ni lite tips på goa rätter som ni kan testa för att få lite variation. Så varför inte prova på något nytt? Vad sägs om fisk i god chilisås? Det är en rätt som sköter sig själv i ugnen och mycket enkel att göra. Testa så får ni se själva. / Nadja

         

         

Måndag: Fisk i god chilisås med paprika, gräslök och ost

Tisdag: Potatissoppa med purjolök och majs (ev vegetarisk)

Onsdag: Köttfärssås a la Viktväktarna

Torsdag: Sötsur citron- och honungskyckling

Fredag: Glasnudelsallad med räkor

Lördag: Pepparkotlett med vitlökspotatis

Söndag: Kycklinggryta med kabanoss

]]> http://www.nadjaskitchen.se/middagsmeny-112017/feed/ 0 18962 Kokosmousse med kakao http://www.nadjaskitchen.se/kokosmousse-med-kakao/ http://www.nadjaskitchen.se/kokosmousse-med-kakao/#respond Thu, 09 Mar 2017 08:26:21 +0000 http://www.nadjaskitchen.se/?p=18999 [Read more]]]>

Detta recept har jag haft i gömmorna ett tag, ville testa och se hur moussen blev med kokosgrädde istället för vanlig. Den var helt okej, smakar inte kokos utan bara choklad och den är lite, lite magrare än vanlig mousse gjord på grädde. OBS! Lägg kokosgrädden i kylen kvällen innan och låt den stå där över natten. Sedan är det bara att vispa upp och kan serveras direkt om man så vill.

Till 4 portioner behöver man:

Mousse: 1 burk kyld kokosgrädde, 3 msk florsocker, 5 msk kakao

Dekorering: 1 äggvita, ½ dl kokosflingor, valfria bär

Gör så här:

Ställ burken i kyl över natten. Häll lätt vispad ägg på ett fat samt kokos på ett annat. Doppa kanten på serveringsglasen först i äggvitan och sedan i kokosflingorna. Låt dem torka medan du gör moussen.

 

Häll kokosgrädden i en skål och vispa den kraftigt med florsocker tills den blir tjock, Det tar lite längre tid än när man vispar grädde.

Sikta ner kakaon och blanda försiktigt. Spritsa eller fördela moussen i portionsglasen och garnera med lite bär. Strö eventuellt över lite kokosflingor om så önskas. Servera direkt eller lägg i kyl till senare.

Viktväktarna

  • Smartpoints: en portion blir 14 smartpoints, dekoreringen har inte räknats med då man inte äter den.

]]> http://www.nadjaskitchen.se/kokosmousse-med-kakao/feed/ 0 18999