Sockrade hallonknutar

 

Dessa ljuvligt mjuka hallonknutar bakade jag i helgen. En liten bit hann jag smaka och den nästan smälte i munnen. Sonen tyckte att de påminde lite om munkar fyllda med hallonsylt men bara i smaken så att säga. De var mycket uppskattade och det glädjer mig för det var lite kladdiga att ha att göra med. Degen är lite lösare än vanlig bulldeg så mjöla gärna in kaveln lite då och då så blir det lättare. Det går bra att göra en dubbel sats och frysa in dem om man så vill. Men vänta då med att pensla dem med smör och doppa i socker, gör det istället när det är dags för servering. Lycka till.

Till cirka 30 stycken mindre behöver du:

Deg: 25 g jäst, 2 1/2 dl rumsvarmt mjölk, 1/4 tsk salt, ev 1/2 tsk malen kardemumma, 3/4 dl strösocker, 1 ägg, ca 10 dl vetemjöl, 75 g rumsvarmt smör

Fyllning: 75 g rumsvarmt smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl hallonsylt

Garnering: ca 20 g smör, strösocker

Gör så här:

Börja med bulldegen. Arbeta gärna ihop degen med en maskin då den är lite lösare än vanlig bulldeg. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt lite av den rumsvarma mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Tillsätt sedan stegvis mjölet men spar lite till utbakningen. Klicka ner det riktigt mjuka smöret. Arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa under duk i cirka 1 1/2 timme.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 20 x 40 cm. Rör ihop smör och vaniljsocker. Bred vaniljsmöret och hallonsylten på utkavlade degbitarna. Vik sedan samman rektangeln så att den blir ca 10 x 40 cm. Skär degen till längder, ca 30 stycken 2 cm breda. Slå en knut på varje degbit/längd. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen samtidigt på 250 grader.

Grädda knutarna i mitten av ugnen i cirka 7 minuter, stäm av med din ugn, de ska få fin gyllenbrun färg. Låt dem svalna lite medan du smälter smöret till garneringen. Pensla knutarna lätt med smöret och doppa dem i strösocker.

Nu är det bara att hugga i och ta en tugga. Kanelknutar är ett liknande recept men smakar då mer åt  Kanelbulle hållet.

 

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.