Chokladfyllda kokosflarn

Chokladfyllda kokosflarn. Behöver jag beskriva hur goda de är? Nä, tror inte det. Dessa ger dig en känsla av en lyxig kondisbit, så ska du festa till det så ska du göra det med dessa. Om du inte gillar kokos så kan du naturligtvis göra vanliga havreflarn. Och vill du inte fylla dem alls, så behöver du inte göra det heller. Dessa kakor går superbra att frysa in och de tinar snabbt. Så gör en sats nu till påsk vettja.

Propoints: En kaka med chokladfyllning blir 5 propoints. Om du inte fyller kokosflarnen (36 st) utan äter dem som de är så är ett flarn 1 propoints .

Chokladfyllda kokosflarn

Till 18 stycken dubbla kakor (eller 36 enkla flarn) behöver du:

Kokosflarn: 75 g smör, 1 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 100 g kokosflingor, 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver

Chokladkräm: 100 g rumsvarmt smör, 1 1/2 dl florsocker, 1 äggula, 2 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Börja med ta ut smöret till fyllningen så att den hinner bli mjuk.

Smält sedan smöret till kokosflarnen. Vispa ägg och socker under tiden. Häll i kokos och vetemjöl (blandat med bakpulver) i äggsmeten. Blanda och rör sedan ner det smälta smöret.

Chokladfyllda kokosflarn - propoints - viktväktarna- vvtillsammans- viktväktarrecept

Klicka ut smeten glest på bakpappersklädda plåtar, 12 per plåt. Tänk på att det ska vara 36 stycken och då räcker en tesked smet per flarn. Grädda kakorna i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills de börjar få fin gyllengul färg. Låt svalna ordentligt.

Chokladfyllda kokosflarn - propoints - viktväktarna- vvtillsammans- viktväktarrecept

Rör det mjuka smöret poröst tillsammans med florsockret. Häll i äggulan och sikta ner kakao och vaniljsockret. Rör ihop till en slät kräm.

Chokladfyllda kokosflarn - propoints - viktväktarna- vvtillsammans- viktväktarrecept

Lägg ihop kakorna med chokladkräm emellan. Ta en och provsmaka och frys sedan in resten. Ta fram allt eftersom begäret kommer eller när du får gäster.

Print Friendly

Våfflor med choklad och strössel

Imorgon är det våffeldagen och nedan följer ett recept på ett rätt så bra och enkelt recept. Här har jag dock lekt lite i köket och delat på en våffla i små hjärtan och doppat det i lite smält mjölkchoklad och lagt lite strössel på. Det blev sött och gott och jag tror de små barnen skulle uppskatta en sådan här sak väldigt mycket.

Propoints: våffelsmeten nedan ger 8 hela våfflor och en våffla är 5 propoints utan någonting på.

Våfflor med choklad och strössel - propoints - vvtillsammans

100 gram smält choklad + 1/2 dl strössel räckte till 10 hjärtformade våffelbitar. Och i ett försök att räkna ut hur många propoints ett hjärta med choklad och strössel är så tror jag att det blev 3 propoints per hjärta.

Våfflor med choklad och strössel - propoints - vvtillsammans

Våffelsmet till 8 våfflor:

3 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk,  2 1/2 dl vatten (gärna bubbelvatten), 100 g smör

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.  Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna.

TIPS! Du kan även smaksätta smeten med lite kanel, vanilj, kakao  eller kardemumma om du vill variera.

Print Friendly

Nya grötmixer från Axa

Gröt äts av allt fler och många vill enkelt kunna laga en god havregrynsgröt. AXA har därför tagit fram en smaksatt gröt som innehåller nordisk havre och är rik på protein, vitaminer och mineraler. Den nya gröten är nyckelhålsmärkt och finns i två varianter.

AXA_Havre_Grot_Apricot_Blueberry_vinkelAXA_Havre_Grot_Cranberry_Apple_vinkel

Havregröt Aprikos & Blåbär: helt utan tillsatt socker bestående av havregryn och solrosfrön smaksatt med kardemumma, aprikos och blåbär

Havregröt Tranbär & Äpple: innehåller havregryn, linfrön och pumpakärnor och är smaksatt med äpple, tranbär och kanel.

Båda gröten kokas i tre minuter och ger en matig gröt som passar vid flera tillfällen. Gröten ger en variationsrik frukost men passar även bra som mellanmål, kvällsmat eller i samband med träning och utflykter. Jag har räknat ut att en deciliter är 5 propoints, oavsett vilken gröt du tar.

Vill du testa dessa? En vinnare har chansen att få hem ett paket med båda smakerna. Dela med dig av ditt bästa gröttips i detta inlägg senast den 29 mars och du är med i utlottningen. Lycka till!

Print Friendly

Veckans middagstips nr 12/2015

Då var ytterligare en vecka avverkad. Min har varit rätt så intensiv och mycket roligt har hänt. På två dagar har jag ätit lika mycket lakrits som jag gör på ett helt år tack vare Lakritsfestivalen. Som ni säkert förstår så har jag haft lite ”fuskdagar” och inte räknat, men nu så lugnar jag ner mig och ska absolut tänka på vad jag stoppar i mig. Här kommer middagsförslag inför nästa vecka och passar inte förslagen efter era liv så ”möblera om” och gör ni själva vill. Ha en bra vecka och jag hoppas innerligt att solen och vårvärmen kommer tillbaka riktigt snart. Kram Nadja

Alla förslagen/recepten nedan är propointsberäknade

Cayennepanerad kycklingfilé

     Champinjoncrêpes - crepes - nadjaskitchen.se - vvtillsammans - propoints     Krämig italiensk tomatsoppa     Kokt fisk med äggsås

     Örtkotlett med couscous och wok - propoints - nadjaskitchen- örter - kotlett - vvtillsammans - propoints - viktväktarna     Allroundmarinerade kycklingben     Köttfärsfyllda paprikor

Måndag: Cayennepanerad kycklingfilé

Tisdag: Champinjoncrépes (vegetariskt)

Onsdag: Krämig italiensk tomatsoppa med frikadeller o snäckpasta

Torsdag: Kokt fisk med äggsås

Fredag: Örtkotlett med couscous och grönsakswok

Lördag: Allroundmarinerade kycklingben

Söndag: Köttfärsfyllda paprikor

Veckans söta: Arraksbollar

Print Friendly

Dags för Lakritsfestivalen!

Jag var på en pressvisning igår inför Lakritsfestivalen som är nu i helgen i Annexet vid Globen i Stockholm. Jag kan summera visningen med ett enda ord: Lakritshimmelen! och detta var bara en liten bråkdel av vad som kommer finnas på festivalen. Jag vill bara säga en sak och det är: Om du gillar lakrits så ska du bara gå, du kommer inte att ångra dig alls. Det är liksom nästan ett måste…

Lakritsfestivalen 2015

Om ni kommer till festivalen så kommer ni säkert få provsmaka några nyheter, till exempel så som dessa Söta kanoner.

Lakritsfestivalen 2015

Eller så kommer ni kunna köpa dessa helt galet goda såser, finns i smakerna Saltlakrits eller Choklad. Varning dock för att ni bara vill ha mer och mer…

Lakritsfestivalen 2015

Men Lakritsfestivalen är mera än så. Förutom provsmakning så kommer det finnas Hattworkshop med lakritsgodis, Lakritsmassage, laga lakritsmat med årets festivalkockar, utnämning av Sveriges favoritlakrits 2015, lakritsskulptur m.m. I år så är det även premiär för Glassfestivalen så ni som älskar glass ska också komma för ni kommer att få möjlighet att prova på nya smaker, ta del av spännande aktiviteter för både vuxna och barn, glassprovning och mycket annat. Så kom!

LFskal10885325_750109318404666_8288884079412279258_n

Print Friendly

Småkakor med chokladbitar i

Detta är en lättbakade mördegskakor då jag har använt mig av Choklad Chunks från Odense. Det är en produkt med små bitar av choklad som är anpassade till bakning och man slipper själv hacka chokladen. Klicka på länken för att läsa mera om produkten. Dessa kakor går bra att frysa och de tinar upp snabbt. Tänk på att småkaka är liten kaka.

Propoints: hela satsen är 70 propoints enligt receptet nedan. Om du gör mellan 40-46 småkakor så blir en kaka 2 propoints och gör du fler än 46 så blir en kaka 1 propoints.

Små kakor med chokladbitar i- propoints-vvtillsammans-chocholate chunks-odense

En sats kakor (40-50 stycken):

150 gram smör, 1 dl socker, 75 gram choklad chunks (eller hackad mörk choklad), 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör matfett och socker så det blir smidigt. Rör ner choklad och till sist vetemjöl. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till 15 cm långa längder. Lägg gärna rullarna bredvid varandra på en skärbräda och låt stå kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Små kakor med chokladbitar i- propoints-vvtillsammans-chocholate chunks-odense

Skär sedan tvärs över så att det blir mellan 40-50 bitar. Lägg bitarna ganska glest på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen 10-14 minuter, beroende på kakornas tjocklek. Kakorna ska få lite gyllene fin färg, man ser oftast runt om kanterna om kakan är färdiggräddad eller ej. Låt kakorna svalna på galler. Förvara dem sedan i en tättslutande burk.

Print Friendly

Sias nya glassar

Under vecka 11 så kom Sia ut med två nya glass smaker: Kladdkaka och kakdeg.  Gissa om de var goda eller goda?

Sia glass - kladdkaka - kakdeg - cookie dough - nyhet

Glassen Kladdkaka är gjord på riktigt grädde, äkta choklad och mjuka bitar av kladdkaka. Kladdkakebitarna är  inbäddade i gräddig chokladglass. Produkten kommer att säljas i 1,5 liters förpackningar så att det räcker till hela familjen. Propoints: 100 gram = 5 pp

Glassen Kakdeg lanserades redan förra året för glassbarer och caféer. Det blev en sådan succé och därför finns den nu även att köpa i 0,5 liters förpackningar i livsmedelsbutikerna. Smaken Kakdeg är en helsvensk version av den trendiga glassen: kakdegsbitar tillsammans med chokladbitar i SIA’s härligt goda gräddglass av vanilj. Propoints: 100 gram = 6 pp

Print Friendly

Registrera, ge inte upp, ha tålamod!

Jag tänkte dela med mig och berätta för er om hur det går med mitt Viktväkteri. Det har gått ner, sedan upp och nu ner igen helt enkelt. Jag har varit så extremt trött i ungefär i ett halvår nu. Efter att ha varit hos doktorn och lämnat en hel del prover, så har jag fått veta att jag är helt uttömd på D-vitaminer. Nu har jag börjat knappra på dessa tabletter och har precis börjat känna mig lite piggare när det är dags för pollentabletterna. Av dem så blir jag riktigt trött och flummig om jag ska vara ärlig. Jag hoppas att det inte kommer påverka mig mer än så.

Men vad jag vill få fram är att jag har inte gett upp. Alla dagar är inte bra dagar, vissa är riktigt dåliga och det är inte alls bra. Men just för att jag inte har gett upp så har det gett resultat. Jag är en känslomänniska och när jag är trött så kan jag äta hur mycket som helst och vad som helst. Första tiden så kan man sammanfatta med att säga att jag balanserade upp det hela till plus minus noll och det positiva var att jag satte stopp för fortsatt viktuppgång. Nu när jag inte känner mig lika trött som förut så har det börjat gå neråt igen och det känns så bra.

Vad jag har insett så är det jätteviktigt för mig att använda appen (eller hemsidan) och registrera allt jag äter, för står det inte i appen så har jag inte ätit det. Det är regel nummer ett för mig: registrera allt! Om jag inte gör det så har jag ju inte ätit det… visst eller hur? Regel nummer två är: att inte ge upp. Om jag har haft en dålig dag så betyder det inte att jag ska ge upp utan jag glömmer den dåliga dagen och fortsätter att räkna propoints som inget har hänt. För skulle jag sluta räkna, ge upp och strunta i detta så skulle det bara ge ett resultat: viktuppgång. Det vet jag av tidigare erfarenhet.

Men allt som allt så har det ändå blivit en viktminskning med 2,5 kg sedan jag började strax efter jul. Resultatet hade varit mycket bättre om jag följt programmet till punkt och pricka, men jag försöker anpassa Viktväktarna efter mitt liv, så att det blir Mitt Viktväktarna, och då går det lite långsammare neråt men så länge det visar minus så är jag nöjd och kommer må allt bättre med tiden. Så sakta men säkert så fortsätter jag med Viktväktarna, räknar mina propoints, skriver ner checklistan, har tålamod och på så sätt så kommer jag att minska i omgång sakta men säkert. Så regel nummer tre är: ha tålamod.

Slutligen så vill jag också säga: ALL minus är bra minus. Om man går ner 200 gram i veckan, vilket jag tycker är lite, men gör jag det i ett år så har jag gått ner totalt 10,4 kg och DET är inte ett dåligt resultat. Det är precis på ett ungefär vad jag behöver gå ner. Så jag upprepar: tålamod, ge det tid, anteckna det jag äter, försöka röra på mig mera och så kommer resultatet bli att jag mår bättre och går ner i vikt. Till er Viktväktare som läser bloggen: ge inte upp utan kämpa på. Kommentera och berätta gärna hur det går för er. Känner ni igen er eller har det gått lättare för er? Berätta och dela med er av er historia. Jag vill så gärna veta.

Kramar Nadja

Print Friendly

Veckans middagstips nr 11/2015

Solen skiner och det är underbart. Visserligen är det fortfarande kalla nätter och frost på morgonen, men det gör inget så länge solen tittar sedan fram. För den behöver vi alla så mycket just nu. Den ger oss ork, hopp, positivitet och värme och mycket mera. Jag önskar en riktigt fin vecka med mycket sol och värme!

Jag hoppas ni finner veckans middagstips bra för den innehåller några ”nya” propointsberäknade recept. Kram kram Nadja

Alla förslagen/recepten nedan är propointsberäknade

Korvstroganoffgratäng

    Hemmagjorda köttbullar med gräddsås    Fiskgratäng med spenat och pinjenötter     Kesopaj med grönsaker

    Tagliatelle med vitlökskyckling     Moussaka     Ostfylld kassler

Måndag: Korvstroganoffgratäng

Tisdag: Köttbullar med gräddsås

Onsdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter

Torsdag: Kesopaj med grönsaker (vegetariskt)

Fredag: Pastawok med vitlökskyckling

Lördag: Moussaka

Söndag: Ostfylld kassler

Veckans söta: Mandelgömmor

Print Friendly

Tortillapizza med köttfärs

Gott, snabbt och lätt att tillaga. Så kan man beskriva denna rätt. Om du har lite rester från tacokvällen innan så går det bra att använda upp det till sådana här pizzor. Tänk bara på att passa dem så att de inte bränns vid i ugnen då tortillabröden är tunna och spröda. Smaklig måltid!

Propoints: 12 pp/tortilla

Tortillapizza med köttfärs - propoints - vvtillsammans - taco - pizza - viktväktarna

Till 8 tortillapizzor behöver du:

700 g nötfärs (10 %), 1 gul lök, 1 paprika, 2 paket Tacokrydda, 250 gram riven ost (17 %), 150 gram majs, 2 1/2 dl tacosås, 1 paket Tortillabröd (medium), 30 gram nachochips, sallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka lök och paprika och bryn den tillsammans med färsen. Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vätska enligt förpackningens anvisningar.

Tortillapizza med köttfärs - propoints - vvtillsammans - taco - pizza - viktväktarna

Lägg tortillabröden på bakpappersklädda plåtar. Fördela tacosås, köttfärs, majs, riven ost och krossad nachochips på de 8 tortillabröden.

Tortillapizza med köttfärs - propoints - vvtillsammans - taco - pizza - viktväktarna

Grädda pizzorna i 5-7 minuter i 225 grader. Passa så att tortillabröden inte blir för mycket gräddade då de är tunna. Servera dem genast tillsammans med en god sallad.

Tortillapizza med köttfärs - propoints - vvtillsammans - taco - pizza - viktväktarna

Smaklig måltid!

Print Friendly

ICA’s grillnyheter 2015

Idag var jag på ICA’s presslunch där de presenterade Grillrapporten för 2015 samt de nyheter som ICA kommer med inför årets grillsäsong. I Grillrapporten så har ICA tillsammans med TNS-Sifo kartlagt svenskarnas grillvanor och ihop med kocken Carina Brydling spanat kring vad som blir sommarens stora grilltrender. Här kommer en kort sammanfattning:

ICA grillsäsong 2015

  • 40 % vill grilla mera hälsosamma rätter under årets grillsäsong.
  • 56 % vill lägga svenskt kött på grillen i år.
  • 45 % önskar grilla mera fisk och skaldjur.

ICA’s produktnyheter för i år är bland annat: ICA Selection Naturbeteskött Ryggbiff, ICA Selection Frilandsgris, ICA Gott Liv Laxfilé i bit med smak av äpple, rödlök & fänkål, ICA Gott liv Rökta Räkor MSC, ICA Gott liv Koljafilé, ICA Gös, ICA Gott Liv Kycklingklubba med smak av ingefära och persilja, ICA Gott Liv Kycklingfilé med smak av citron, ramslök och svartpeppar. Och från det gröna sortimentet är det: Grillsnackmorot, ICA Grillvitlök, Grill Pimento de Padron, ICA Grillcitron och mycket mera. Många av dessa produkter hjälper oss att både äta hälsosammare, äta svenskt närproducerat kött och även mera fisk och skaldjur.

ICA grillsäsong 2015

ICA hjälper till och har tagit fram produkter som ska göra det lättare för oss att uppnå dessa önskemål. Till exempel så har de tagit fram en grillpanna med avtagbart handtag där du lätt kan grilla grönsaker, skaldjur eller fisk…och varför inte även frukt. Den finns för 129 kr. Men sedan finns även Halster (övre högre hörn) som också passar till fisk, grönsaker eller hamburgare för 99 kr. De finns i olika format och storlekar.  På bilden finns även ett set med pizzasten för den som vill grädda sin pizza på grillen.

ICA grillsäsong 2015

Annars är årets färg hos ICA åt det turkosa hållet. Bilden ovan gör den tyvärr inte rättvisa och produkterna är så mycket finare i verkligheten.

Print Friendly

Vinnaren av biljetterna är…

Då har jag dragit fram vinnaren av biljetterna till Lakritsfestivalen nästa helg. Vinnaren blev:

Anna says: Edit

Jag har några favoriter bla salta dödskallar sen tennisrack som är söt lakrits sen är inte blandningen av choklad o lakrits heller helt fel

Ett stort grattis till dig Anna. Jag har mailat dig om info gällande dina biljetter. Så boka in den 21 eller 22 mars och gå på världens största Lakritsfestival!

Tack till er andra som var med och tävlade. Håll utkik på bloggen för inom kort kommer ytterligare en produkttävling.

Print Friendly

Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Jag fick en kasse av Florida Grapefrukt med en lite godsaker i. Grapefrukten var sååå god så att jag nästan inte ville använda till salladen nedan. För att vara riktigt ärlig så snålade jag lite och hade inte lika mycket som receptet anger. Det är högsäsong för dem just nu så de är extra saftiga och goda, med andra ord köp dem. En halv grapefrukt innehåller den rekommenderade dagliga dosen för vitamin C som vi nu behöver i dessa förkylningstider. Ett tips för oss kvinnor: använd gärna grapefrukt i en spenatsallad så hjälper den till att stödja upptaget av järn från spenaten. Salladen nedan är även god till quorn, kött eller fågel så prova den.

Propoints: 10 propoints/portion

 Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Till 4 portioner behöver du:

450 gram haricots verts, 100 gram strimlade morötter (gärna mini), 2 urkärnade och strimlade paprikor (gärna i olika färger), 2 skalade och fileade grapefrukt (gärna Florida grapefrukt), 1/2 dl färskpressad grapefrukt juice, 1 tsk skalad och finhackad färsk ingefära, 60 gram smulad fetaost (max 25%), 1 msk honung, 1 msk olivolja (eller raps), salt, peppar, 600 gram laxfilé, ancho-chilipulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i en smord ugnsfast form och krydda den med salt, peppar och ancho-chilipulver. Ugnsstek laxen till en innertemperatur på 55-58 grader eller cirka 20 minuter.

Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Strimla morötterna och paprikan. Skala och finhacka ingefäran. Skala och filea grapefrukten. Värm upp oljan i en stor stekpanna på mellanvärme. Lägg försiktigt i haricots verts, morötter och paprika i pannan. Tillaga i 5-7 minuter tills de blivit lätt genomstekta men fortfarande är knapriga. Tillsätt ingefära, honung och den nypressade grapefrukt-juicen. Fortsätt tillaga tills juicen har format en slags glasyr. Lägg i de färska grapefruktfiléerna och rör om.

Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Servera allt på tallrik och toppa salladen med smulad fetaost. Om du vill så kan du servera en brödbit eller ris till men lägg då till propoints för dig som räknar.

Print Friendly

Veckans middagstips 10/2015

Är våren här? Idag så skiner solen så fint och det påverkar på en gång humöret. Allt känns så mycket bättre och lättare. Håller ni inte med? Jag har fått diagnosen att jag har stor D-vitaminbrist så detta är precis vad jag behöver. Nu går vi mot bättre tider! Jag ska nu försöka hinna med och kika på lite bra recept inför påsk, vi vill ju alla kunna fira den på ett bra sätt och utan att gå upp i vikt. Det går så länge man har koll på propointsen. Ha en riktigt fin och bra vecka. Kram Nadja

Köttfärsgratäng

     Bräckt kassler med spenat- och ostpasta     Citron- och vitlökshoki med rostade tomater     Kabanoss- och äggrörepanna

     Bakad potatis med salsakeso     Bogstek med franska kryddor     Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker - propoints - viktväktarna - vvtillsammans

Måndag: Mangocurry couscous med kyckling

Tisdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta

Onsdag: Citron- och vitlöksfisk med rostade tomater

Torsdag: Kabanoss- och äggrörepanna

Fredag: Bakad potatis med salsakeso (vegetariskt)

Lördag: Bogstek med franska kryddor

Söndag: Köttfärsgratäng

Veckans söta: Sockrade kolakakor

Print Friendly

Kardemummabröd

Detta är en lättbakad kaka som är en blandning mellan vetebröd och sockerkaka och med smak av underbar Kardemumma. Blanda bara ihop allt, häll i form och grädda. Kan det bli enklare?

Propoints: Enligt receptet nedan så har kakan 81 propoints. Dela det med antalet skivor du skär upp. Ex om du skär upp 15 bitar så blir en bit 5 propoints.

Kardemummabröd - hembakat - propoints- vvtillsammans-

Till en kaka:

6 dl vetemjöl, 2 1/2 tsk bakpulver, 2 dl strösocker, 2 tsk mald kardemumma, 100 g smält smör, 2 dl mellanmjölk, 1/2 dl pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smält smör och mjölk och blanda ihop till en jämn deg. Smöra och bröa en avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Häll degen i formen och strö pärlsocker över kakan.

Kardemummabröd - hembakat - propoints- vvtillsammans-

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Täck den eventuellt på slutet av gräddningen med en folie/bakpapper. Låt kakan svalna lite innan den skärs upp.

Receptet är från Tidningen Hembakat

Print Friendly