Kolabullar i långpanna

 

Detta recept kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat. När jag såg receptet så tänkte jag att dessa måste vara supergoda. De är goda men inte så där fantastiskt goda som jag hade tänkt mig. De är inte heller så söta som man kan tro. Degen är lös och kladdig, så lägg inte till mera mjöl för då blir det inte mjuka och fina bullar. Tänk även på att inte trycka för djupa hål när du ska fylla degen med kolasås. Gör du det så kommer kolasåsen att hamna under bullarna.

Kolabullar i långpanna

Till en långpanna (30 x 40 cm), cirka 30 bitar:

Deg: 50 g jäst för söta degar, 150 g margarin (eller smör), 5 dl mellanmjölk, 1 dl socker, 1 ägg, 1/2 tsk salt, 11 dl vetemjöl

Fyllning: 1 dl ljus sirap, 1 dl strösocker, 1 dl vispgrädde 20%, 2 msk margarin/smör, 1 nypa salt

Garnering: 1 uppvispat ägg, ½ dl pärlsocker

Gör så här:

Börja med att göra fyllningen. Blanda sirap, socker och vispgrädde i en kastrull. Låt kolakrämen koka kraftigt i 10-12 minuter. Var försiktig då detta är riktigt hett. Ställ kastrullen åt sidan så att den svalnar något och tillsätt sedan margarin/smör och lite salt innan kolan hinner stelna. Rör så att allt blir ordentligt blandat.

Kolabullar i långpanna

Gör nu degen. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser upp sig. Blanda i resten av degvätskan och sedan även socker, ägg, salt och allt mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den en stund i bunken (eller låt en maskin arbeta ihop degen). Degen ska vara kladdig och lite lös, så tillsätt inte mera mjöl. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.

Kolabullar i långpanna

Häll över degen i en smord långpanna (30 x 40 cm). Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av en mjölad hand. Gör djupa hål i degplattan (men inte ända ner). Ta hjälp av baksidan av en tesked eller gör det med fingrarna. Gör många hål, ca 40-50 stycken. Fyll hålen med en knapp tesked av kolakrämen. Låt kakan jäsa ytterligare i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.

Kolabullar i långpanna

Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna innan du skär upp den i bitar. Det går bra att frysa in bitarna.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 248 points. Dela detta i antalet bitar du skär upp kaka i. 8 points per bit vid 30 bitar.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.