Bondbröd

 

 Nu har min fina Kenwoodmaskin fått arbeta igen. Denna gång så fick den arbeta fram ett Bondbröd. Jag läste nyligen någonstans att om man ville ha en hård skorpa på bröden man bakar så ska man låta den jäsa utan bakduk andra gången. Ett annat bra tips är att lägga in en ugnsform fylld med vatten i ugnen medan den värms upp. Då bildas ånga i ugnen vilket också ger brödet en fin skorpa.

Bondbröd

Detta behöver du 2 stycken Bondbröd:

25 g jäst, 5 dl vatten, knappt 1 msk olja, 1-2 tsk salt, 9 dl vetemjöl, 4 dl rågsikt.

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den i ljummet vatten, 37 grader. Tillsätt olja, salt, 6 dl vetemjöl och rågsikt. Arbeta ihop degen för hand eller låt maskinen arbeta i några minuter.  Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme. Arbeta nu in resten av mjölet och ta sedan upp degen på bakbordet. Dela den i 2 bitar och forma till runda bröd. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Skåra bröden med en vass kniv och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30 minuter.

Bondbröd

Låt brödet svalna innan du skär i det. Jag brukar ha svårt att låta bli, men nybakta bröd har en tendens att bli lite degiga om man skär i dom för tidigt. Detta bröd påminner om bröd från förr i tiden, så det är inte konstigt att den heter Bondbröd.

8 kommentarer

  • Nadja

    Tack Alexandra! Nu har jag varit slarvig igen och skrivit fel. Naturligtvis så ska det inte vara en matsked utan snarare tesked. Hoppas att ditt bröd inte blev alldeles för äckligt och inte gick att äta. Jag har sagt åt mig själv ett par hundra gånger, att alltid kontrollläsa receptet innan jag lägger ut det, men som du ser så blir det fel ibland ändå. Beklagar.
    Nadja

     
  • Alexandra

    Hej, ska det verkligen vara 1 MSK salt i degen? Gjorde degen igår och tycker att den luktar väldigt konstigt, och i liknande recept står det samma innehåll på allt förutom saltet då det är 1-2 tsk istället.

     
  • Sofie

    Ser ju fantastiskt gott! Ska jag ge mig på vid nästa bak! tack för tipset om skorpan. Får kolla om det funkar i gasugn!!:)

     
  • Kalasgott

    Skulle precis leta efter ett gott recept på matbröd på mina favrotibloggar! Och det här ser verkligen ut som ett riktigt gott bröd, så kanske blir att baka det här då! 🙂

     
  • Åsa /En Sida Med Mat

    Ser sååå gott ut!!
    Jag brukar inte heller kunna hålla mig från nybakat bröd ….jag bränner nästan tungan så ivrig jag är!!
    Det här brödet kommer jag absolut att testa.

    Ha en bra dag!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.