Smulpaj med olika bär

 

Vad jag älskar mest just nu är alla färska bär man kan få tag på. Så då passar jag på att göra min favoritpaj, en med just alla möjliga bär tillsammans med ett smuligt täcke av havre som toppats med ljuvlig nougat och krispiga pinjenötter. Detta recept har ni fått tidigare men tåls verkligen att upprepas för den är så god. Denna paj är verkligen dyr i Viktväktarnas värld och kostar en hel del points. Men jag lovar, det är värt varenda tugga, så spara dina points så att du kan njuta av pajen.

Det här behövs till cirka 6-8 bitar:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 2 msk florsocker, 125 g smör eller margarin, 1 ägg

Fyllning: 1 msk potatismjöl, 1/2 dl socker, 300 g bär- t.ex. hallon, blåbär, skogsbär, jordgubbar

Smuldeg: 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl havregryn, 3 msk farinsocker (går bra med vanlig också), 100 g margarin

Topping: 50 g pinjenötter (gärna ekologiska), 50 g mjuk nougat

Ugn: 225 grader

Gör så här:

Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt ägget och  arbeta snabbt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt i kylen cirka en timme (eller 15 minuter i frysen). Tryck ut degen i en pajform och nagga den i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. Blanda samman potatismjöl och socker. Rör ner bären i blandningen och rör om väl. Häll bären i det förgräddade pajskalet. Blanda samman mjöl, havregryn och farinsocker/socker. Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig deg. Fördela den över bären. Strö över pinjenötterna. Riv nougaten grovt (det går lättare om nougaten är kall) och strö den över pajen. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills den får fin färg. Servera pajen gärna med en klick vaniljvisp eller mjukrörd vaniljglass. Mums det kan inte bli godare!

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 169 points. Dela det med antalet portioner som serveras och lägg till points för eventuellt vaniljvisp, grädde, glass eller liknande. Ex: vid 8 portioner = 21 points

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.