Saffranskrans med vanilj

 

Detta recept fann jag i ett av Icas reklamblad och tyckte att den såg så god ut.  Ica kallar den för Saffranskrans men själv skulle jag nog föredra Saffransbutterkaka för det är just det den är. Jag provbakade den till första advent och alla vi som åt av den tyckte den var fantastiskt god. Den var så mjuk och fin. Låt maskinen arbeta med degen i minst 5 minuter så får du sedan en underbar kaka att njuta av. Om du arbetar för hand så kämpa på i minst 10 minuter med degen. Väl värt det.

Det här behöver du till en kaka (10-12 bitar):

Kaka: 50 g smör, 1 påse saffran (0,5 g), 2 dl mellanmjölk, 15 g färsk jäst för söta degar, 1/2 dl kvarg 1 %, 1/2 dl strösocker, 1 krm salt, 5-6 dl vetemjöl

Fyllning: 75 g smör, 1/2 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker

Garnering: 1 litet ägg, pärlsocker (3 msk till er viktväktare)

Gör så här:

Smält smöret. Stöt saffranet med en mortel eller kavla på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt kvarg, socker och salt och rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta sedan degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Fuska inte med detta, jag lovar att det är värt det. Täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter (till dubbel storlek).

Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg  ett bakplåtspapper i botten på en form cirka 24 cm med löstagbar botten. Ta upp degen på mjölad bakbord. Knåda igenom dem med ev resten av mjölet. Kavla ut till kaka cirka 25 x 50 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär cirka 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa i ytterligare cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. När det har jäst färdigt så penslar du med ett uppvispat ägg och strör på pärlsocker över hela kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt kakan kallna övertäckt med bakduk.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela kakan har 137 points, dela det med antalet bitar du skär upp.

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.