Ljuvlig chokladtårta

 

Till påsk så gjorde jag denna goda tårta, en mild chokladtårta med hasselnötsbotten. Och den smakar nästan nougat faktiskt då den är gjord på ljus choklad istället för mörk. Jag dekorerade tårtan med det jag hade hemma (blommorna är köpta utomlands) då jag inte hittade något fint påskgodis att dekorera tårtan med. Jag måste berätta att hela tårtan höll faktiskt på att hamna på golvet när jag försökte få in den i kylen. Jag höll tårtan i ena handen och flyttade runt saker med andra men det jag inte tänkte på var att tårtan lutade och började kana nerför fatet. Det hela slutade med att tårtan hamnade på kylskåpsdörren och som tur var så hade jag lite grädde kvar och kunde fixa till det som blev förstört. En liten anteckning till mig själv…lägg tårtan på diskbänken nästa gång och gör sedan plats i kylen.

Till en stor tårta behöver du:

Botten: 250 gram smör, 3 dl socker, 4 ägg + 1 äggvita från fyllningen, 200 gram malda hasselnötter, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker

Fyllning: 1/2 dl vetemjöl, 1 dl kallt vatten, 100 g ljus choklad, 1 äggula, 100 g rumsvarmt smör, 2 dl florsocker

Garnering: 5 dl vispgrädde, 100 g smält choklad (gör choklad dekorationer eller/och blanda i det i grädden)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget och även äggvitan. Blanda ihop malda nötter, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda sedan ner detta i äggsmeten. Häll smeten i en smord rund form, cirka 24 cm i diameter. Grädda botten i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen, kakan ska vara torr så känn med en provsticka.

Vispa ihop mjöl och vatten till fyllningen och låt det koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen och låt den smälta. Blanda smöret med florsockret. Rör ner gulan i chokladfyllningen och klicka sedan även i florsmöret. Rör till en jämn smet.Smält chokladen till garneringen och gör eventuellt små dekorationer och låt resten svalna lite. Dela kakan i tre bottnar. Täck varje botten med fyllningen. Vispa grädden hårt. Täck toppen med lite av vispgrädden. Blanda sedan resten av grädden med den smälta chokladen. Sprita ut grädden som du vill eller som på bilden runt om hela tårtan. Tårtan kan gott göras dagen innan och låt den stå täckt i kylen tills den ska serveras.

bloglovin

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.