Apelsinsockerkaka

Ibland är det ju gott med något så enkelt som en sockerkaka. Denna har jag smaksatt med lite apelsinskal för att få en frisk smak. Glasyren är gjord av florsocker och ta gärna  några få droppar gul färg för att få en vacker färg på glasyren. Detta är en perfekt kaka till påsken med de härliga gula färgerna som hör påsken till.

Detta behöver du till en sockerkaka:

Kaksmet: 3 ägg, 3 dl socker, rivet skal av 1 apelsin, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 75 g margarin/smör, 1 dl vatten

Glasyr: 2 dl florsocker, 1 1/2 msk vatten, några droppar gul karamellfärg, citrusströssel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form som rymmer ca 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt. Smält margarinet, häll i vattnet och koka upp det. Rör ner blandningen i smeten. Häll genast smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt kaka svalna.

Blanda florsocker, vatten och hushållsfärg. Spritsa eller droppa glasyren över kakan. Pudra över citrusströssel och låt stelna. Om du inte vill ha det så sött så hoppar du över glasyren helt.

Smartpoints: det är 147 smartpoints för hela kakan. Dela det med antalet bitar du skär upp för att få smartpoints för en bit.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Apelsinsockerkaka

  1. Jag vet faktist inte vad jag gjorde för fel med biffarna.
    Menmen:)
    Muffinsen verkarde dom andra tycka om:) Jag själv smakar inte på det jag bakar eftersom jag inte är förtjust i muffins,bullar,kakor. Idag ska jag testa baka den här apelsinsockerkaka:)

    Har lånat en del recept här hos dig. Både mat och bakverk. Korvgrytan tyckte killen mycket om:)
    Den ser ju rätt god ut men eftersom jag är veg så kan jag inte smaka:)

    Ha en forts trevlig dag:)

    Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *