Äppelmuffins med havretopping

Här kommer ett recept på underbart goda äppelmuffins. När jag bjöd på dessa sist så trodde mina gäster att jag hade köpt dom och inte gjort dom själv, det är ett bra betyg tycker jag. Receptet är till stora muffinformar, men du kan göra dom även i små vanliga. Tänk på att gräddtiden är då kortare…cirka 12-15 minuter. Passa muffinsarna dom sista minutrarna så att toppingen inte får för mycket färg och blir lite bränd. Jag gjorde en dubbel sats av toppingen för att få extra mycket av den.

Äppelmuffins med havretopping, 14 stora muffinsar

Smet: 200 g smör, 2 1/2 dl socker, 3 ägg, 1 dl vatten, 4 1/2 dl mjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 2 äpplen i tunna skivor, socker, kanel

Topping: 75 g smör, 3/4 dl strösocker, 2 dl havregryn

Gör så här:

Börja med toppingen. Smält smöret och blanda sedan in resten av ingredienserna. Mitt tips är att du gör en dubbel sats av den, så att du får rikligt med topping.

Gör sedan smeten så här: Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda i vatten och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll formarna till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ner ett par klyftor i varje form. Strö på havretoppingen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter.

Äppelmuffins med havretopping

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Äppelmuffins med havretopping

  1. Till Anna:

    Dessa är supergoda

    Till Josef:

    Dom är lika smarriga som dom ser ut

    /Nadja

  2. Hej! Ser verkligen mumsiga ut!
    Jag räknade ut pointsantalet för dom (ViktVäktare som jag är!:))
    Hela alltet blir 91.5 p!
    Per styck blir 6,5 p. Då räknade jag på 14 stora.
    Jättetrevlig sida du har här!
    /Annalee

  3. Tack AnnaLee, jag tror många viktväktare uppskattar din uträkning. Om man tar och gör dom mindre…då blir det kanske bara 3 points/ muffin och det låter inte lika mycket. Men goda är dom, stora som små.

    Nadja

  4. Jag brukar dubbla toppingsatsen på choklad i kvadrat.Det blir helt annan kaka.Ja du, känner man för att baka, så är man på väg uppåt.
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *