Bärrutor med havregryn

 

Bärsäsongen är här och då tycker jag att man ska baka något gott. Detta recept provbakade jag 2011 och då var den mycket uppskattad. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var en aningens för söt för min smak dock, så jag tänker absolut minska på sockret nästa gång. Om man använder sig av frysta bär så är det bra att blanda dem lite med potatismjöl innan du strör över dem på kakan.

Till en liten långpanna, ca 24 bitar behövs det:

Smet:

125 g smör

3 dl socker

3 ägg

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3 dl mellanmjölk

Fyllning:

150 g kallt smör

2 dl socker

2 1/2 dl havregryn

cirka 4-5 dl blandade bär

Gör så här:

  1. Rör smör och socker till smeten poröst.
  2. Tillsätt ägget och rör om.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Sikta ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken under omrörning.
  5. Fördela smeten i en bakpappersklädd liten långpanna (ca 25×30 cm).
  6. Blanda smör, socker och havregryn i matberedare till en smulig deg.
  7. Fördela ett tunt lager bär på smeten och smula sedan över havredegen.
  8. Grädda i 225 grader, cirka 25-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg. Låt den svalna och skär sedan i rutor.

ViktVäktarna

  • WW Points: Hela kakan är 260 points enligt receptet ovan. Vid 24 bitar så är varje bit 11 points. Om du byter ut smöret mot margarin 80 % så blir det 10 points per bit.

Nadjaskitchen.se finns även på Instagram

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.