Björnbärskaka

Jag uppskattar att vi har turen att ha fyra olika årstider, vi får så mycket mer; vårens primörer, sommarens bär, höstens svampar och mustiga grytor, vinterns underbara dofter och aromer av saffran och pepparkaka, alla årstider har sitt goda och det gäller att ta vara av det säsongen och årstiden erbjuder. Jag har svårt att bestämma mig för vilken årstid är bäst…vilken är din favorit och varför? Nu är vi överösta med sommarens ljuva bär, så passa på att njuta av dem innan svampsäsongen tar över. Vad sägs om en underbar god, lättlagad amerikansk Björnbärskaka?

Björnbärskaka

Till en kaka, 6-8 bitar behövs:

1 ägg, 2 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl socker, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 100 g smält smör, 300 g färska eller djupfrysta björnbär, 2 msk socker, 2 msk potatismjöl (ta 3 msk ifall du använder frysta bär), pärlsocker, mandelflarn

Gör så här:

Vispa ägget pösigt. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i ägget. Vänd ner det smälta smöret. Skrapa ner smeten i en smord, mjölad form med löstagbar kant. Blanda socker och potatismjöl i en skål och blanda i björnbären väl. Lägg sedan bären ovanpå smeten. Strö över lite pärlsocker och mandelflarn (kan uteslutas). Grädda kakan i 175 grader varm ugn i 30-40 minuter. Täck kakan mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt svalna.

björnbärskaka

Kakan är god som den är men man kan även servera den med lite mjukrörd vaniljglass och en härlig kopp doftande nybryggt kaffe. Mums!

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Björnbärskaka

  1. Tack snälla Nadja!!!

    Så mumsig den här kakan såg ut!!
    Björnbär är ju bara så gott och ganska lätt att hitta ute i naturen= gratis. 😉

    Ha det så bra!
    Kram Åsa.

  2. mmm, björnbär är ju så otroligt gott! 🙂 jag gillar också att vi har fyra årstider även om jag tycker att sommaren är alltför kort och vintern för lång här i sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *