Matbröd

Brytbröd med morot och keso

Detta fina brytbröd gjorde jag egentligen av ett gammalt recept, Morotsfrallor med keso. Jag halverade receptet och gjorde åtta runda bollar istället, som jag placerade runt om i en bakform med avtagbart botten. Placera bollarna med lite mellanrum. för medan brödet jäser så växer det fint ihop och blir till ett brytbröd. Visst har det fått fin färg? Man tror nästan att det är ett saffransbröd, men det är moroten som ger denna vackra gula färg. Passar till julbordet kanske? Istället för sesamfrön så kan man ta andra frön så som vallmo, pumpa eller solros. Allt efter tycke och smak.

Till ett brytbröd behöver du:

25 g jäst, 2 1/2 dl fingervarmt vatten, 2 1/2 dl riven morot, 1 dl keso, 1 tsk salt, 1/2 msk olja, ca 900 g mjöl, 1 ägg till pensling, sesamfrön till garnering

Gör så här:

Värm vattnet till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet. Degen kan bli lite kladdig av keson, men ta inte i alltför mycket vetemjöl. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek (minst en halvtimme). Arbeta sedan ner degen i bunken, ta upp den på bakbordet och knåda den en kort stund. Dela den på 8 lika stora bitar. Lägg bitarna runt om i en rikligt smord form med avtagsbart botten. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20-30 minuter. Värm samtidigt ugnen till 250 grader.

Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö över med sesamfrön, själv gillar jag när det är mycket. Grädda brödet mitt i ugnen tills den fått fin färg, cirka 20 minuter. Brödet ska ha fått fin färg både på undersidan och ovansidan. Låt svalna lite under bakduk innan den bryts itu.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

 • Emma

  2011/11/29

  Det är så gott att ha morot och keso i bröd, saftigt blir det också! 🙂

 • Katarina

  2011/11/29

  Verkligen fint bröd!

 • Katja

  2011/11/29

  Det ser riktigt gott ut!

  Kika gärna in på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till Kökshem.se

 • ja det va en härlig färg 🙂
  ser väldigt saftig o fin ut!

 • Linda Johansson

  2011/11/30

  Brödet ser härligt ut! Den nya designen gör din hemsida ännu finare. Definitivt en av min favoritmatbloggar!

 • Nadja

  2011/11/30

  Linda:

  Tack så mycket för kommentaren. Den nya designen känns bra och jag hoppas alla ska trivas med den.
  Nadja

 • Therese

  2011/11/30

  det blev jätte tjusigt med den nya sidan.. Spännande med julkalendern som börjar i morgon då! Kikar in då igen.
  Mvh

 • Emelie

  2012/09/25

  Behåller du bottnen på formen eller ställer du bara rundringen på en plåt? Du skriver att man ska kolla undersidan på brödet vilket blir svårt om den avtagbara bottnen är där 🙂 brödet jäser nu så jag hoppas jag hinner få svar!
  Tack från Emelie!

 • Nadja

  2012/09/25

  Hej Emelie,
  Hoppas du hinner får detta svar innan du bakar brödet. Jag behåller bottnen och bakar brödet på så sätt. Om du finner att brödets undersida behöver gräddats ytterligare så kan du lägga det på en annan plåt eller använda den från formen med avtagbara kanterna.

  Hälsningar Nadja

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.