Köttfärs, Viktväktarna Smartpointsrecept

Chilibiffar i pepprig gräddsås

Det bästa med köttfärs är att man kan göra så mycket med det och variera smakerna i nästan det oändliga. Istället för helt vanliga köttfärsbiffar så har jag smaksatt dessa med lite chilisås och den gräddsåsen har jag kryddat till lite extra med fem sorter peppar (Santa Maria har en kryddkvarn med fem sorters peppar). Låt biffarna puttra med i såsen på slutet i några minuter så blir det riktigt fina. Ursprungligen så var det 5 dl grädde i receptet men för att få ner smart/propointsvärdet så har jag bytt ut det lite mot mjölk istället. Du som inte räknar efter Viktväktarnas points kan göra som du vill, ha bara grädde eller med mjölk men mycket sås ska det vara.

Till fyra portioner behöver du:

500 g nötfärs (10 %), 1 pressad vitlöksklyfta, 3-4 msk chilisås tomat, 1/2 tsk salt, 1 msk matfett till stekning, 2,5 dl matlagningsgrädde (15%), 1,5 dl mellanmjölk (laktosfri), 1/2-1 tsk grovmalen fem sorters peppar, 1 tsk soja, salt, 3 tsk redning (maizena)

Gör så här:

Blanda köttfärs, vitlök, chilisås och salt. Forma till 8 biffar och stek dem i en stekpanna, ca tre minuter på varje sida. Ta upp biffarna och häll i grädden. Blanda i fem peppar, hur mycket beror på tycke och smak, soja, lite salt och redning. Ta det lugnt med redningen, det brukar ta en liten stund innan man ser att det börjar tjockna. Har du gjort det för tjockt så kan man spä ut det lite med vatten. Låt allt puttra ihop i några minuter innan du smakar av såsen.

Lägg tillbaka biffarna när såsen har börjat tjockna och låt dem också puttra med i några minuter. Gott att servera till är pasta, pressad potatis eller ris. Glöm inte grönsakerna vid sidan om. Smaklig måltid!

Viktväktarna

 • Smartpoints: 14 smartpoints/portion enligt receptet ovan. Om man väljer bort grädden och gör såsen på 5 dl mellanmjölk blir 1 portion 10 sp. Och använder man 4 % matlagningsgrädde så blir det också 10 sp per portion. Lägg till sp för potatis, ris eller pasta.
 • Propoints: 11 propoints/portion enligt receptet ovan. Lägg till pp för potatis, ris eller pasta.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 • Mia

  2011/09/18

  Åh dina recept e kanon! Har provat 5-6 recept nu , mycket uppskattade här hemma!

 • Ser riktigt mumsigt ut 🙂

 • Nadja

  2011/09/19

  Vad roligt att höra Mia! Vilket recept är favoriten?

 • Therese

  2011/09/20

  ^Åh vad gott det såg ut och gräddsås det gillar vi!

 • Emma

  2011/09/21

  Köttfärs är så gott och lätt att variera! 🙂

 • Pingback: Veckans middag nr: 116 | Nadjaskitchen.se

 • Katrin

  2017/01/15

  Hej! Jag har inte längre tillgång till vv tabeller så jag undrar om jag tar 4% grädde samt 1 buljongtärning vad blir det för spel då?

 • Nadja

  2017/01/15

  Hej Katrin
  Om du använder dig av 4 % grädde istället för 15% så blir det 10 sp per portion. Buljontärningen gör ingen skillnad.

  Hälsningar Nadja

 • Katrin

  2017/01/15

  Tack Nadja! Jag gjorde så att jag bytte till grädde 4 % o la i en buljong. Det blev riktigt smarrigt. Brukar laga efter dina recept o är så tacksam att du delar med dig

 • Nadja

  2017/01/16

  Katrin, kul att höra att du gillar recepten. Självklart delar jag med mig då jag själv är Viktväktare och vet hur det är =)

  Nadja

Kommentera