Chokladdoppade apelsinkakor

Dags att fylla på kakburken! Denna gång hade jag några apelsiner som låg i fruktfatet och de började se lite ledsna ut. Då fick jag idén att smaksätta kakorna med dem samt pressa lite juice. Dessa kakor är lika goda utan apelsinskal, men lägg då till en tesked vaniljsocker istället. Det går jättebra att göra en dubbelsats. För er som räknar propoints så kostar en kaka 3 propoints.

Till cirka 18 kakor behöves det:

100 g rumsvarmt smör, 3 1/2 msk strösocker, rivet skal av 1/2 apelsin, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 100 g mörk choklad (block duger bra)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret mjukt med en bekväm slev. Tillsätt socker, lite i taget och även apelsinskalet. Rör tills smeten är ljusgul. Sikta ner mjölet, utblandat med bakpulver och vaniljsocker, och rör om. Rulla degen till valnötsstora bollar och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till varje kaka med en gaffel. Grädda 7-10 minuter beroende på ugn. Kakorna ska ha en fin gyllenbrun färg när de är klara. Låt dem kallna.

Smält chokladen och doppa ena sidan av kakan. Ta gärna hjälp av en tesked så att kakorna blir fint täckta av chokladen. Lägg på bakplåtspapper och låt det stelna. Förvara sedan kakorna i en tätslutande burk.

bloglovin

Tips på andra kakor med apelsinsmak är:

 

Apelsinsockerkaka med strössel

eller

 

 Apelsinmuffins

8 thoughts on “Chokladdoppade apelsinkakor

  1. ALLTSÅ, tack! detta recept var bara hur underbart som helst.
    helgen blev guldkantad för mig och min familj.

  2. Till Linda: Tack själv, tycker det är så skoj när folk återkommer och berättar vad de tycker om recepten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *