Choklad, Långpannebak, Viktväktarna Smartpointsrecept

Chokladkaka med kokostäcke

Detta är ett perfekt recept när du har många gäster men har inte så mycket tid för att baka. I original receptet så är det 3 dl mera socker, grädde istället för mellanmjölk, men jag har ändrat det lite och på så sätt snålat in på lite kalorier. Kakan blev riktigt god i alla fall och precis lagom söt. Om man vill så kan man byta ut det vita sockret mot Stevia lättströ och på så sätt få ner kalorierna ännu mera.

Till en långpanna (30×40 cm) behöver du:

Kaka: 200 g smält smör, 4 stycken ägg, 4 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 2 krm salt, 1 dl kakao, 3 dl vetemjöl

Glasyr: 200 g kokos, 1 dl ljus sirap, 1 dl socker, 1 1/2 dl mellanmjölk (laktorsfri), 75 g smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakan. Vispa sedan ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop alla torra ingredienser i en separat bunke. Blanda ihop äggsmeten med det smälta smöret och sedan med de torra ingredienserna. Bred ut smeten i en liten bakpappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Gör under tiden glasyren: Smält smöret och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Låt småsjuda i cirka 5 minuter på medelvärme, rör om hela tiden så att den inte bränns vid. När kakan är färdig häller du glasyren över den. Grädda kakan i ytterligare cirka 10 minuter eller tills glasyren fått färg.

När kakan har svalnat lite är det bara att skära den i bitar och ta en tugga. Njut!

Viktväktarna

 • Smartpoints: Hela satsen har 313 smartpoints enligt receptet ovan. Dela det med antalet bitar du skär upp. Tex, vid 30 bitar blir 1 bit 10 sp. Om du byter ut strösockret mot Stevia lättströ så blir hela satsen 204 smartpoints och en bit blir 7 smartpoints vid 30 bitar.
 • Propoints: Hela satsen är 194 propoints, så dela det med antal bitar du skär upp kakan i. Vid 24 bitar så en bit 8 pp och vid 30 bitar 6 pp.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

 • Låter som smarriga kakor! Kan tänka mig att det blev gott med grädde istället för mjölk, allt blir godare med grädde! 🙂

 • Jessica

  2010/07/04

  Åh, dom där både låter och ser grymt goda ut.

 • Loulas Kök

  2010/07/09

  Har bakat ett liknande recept och jag kan säga att de är grymt goda men jag håller men det var rätt att minska sockret lite för de är väldigt söta.

 • Erika

  2010/07/12

  Åh, de kakorna är verkligen goda. De går åt så fort 🙂

 • Josefin

  2014/08/02

  Hej det står att man ska smälta smöret till glasyren först men i receptet står det inte att det ska vara något smör?

 • Nadja

  2014/08/02

  Hej Josefin. Vad bra att du upptäckte detta och talade om det. Det ska vara 75 g smör till glasyren. Tack för hjälpen, jag har korrigerat felet nu.

  Kram Nadja

Kommentera