Chokladmaränger

 

Här kommer ett gammalt recept i repris: Chokladmaränger. Jag gjorde dessa för flera år sedan till min dotters namnsdag. Börja med att smälta chokladen för då hinner den svalna lite innan du rör ner den i marängsmeten. Plocka även fram en bakpappersklädd plåt och en sprits, sedan är det bara att börja. Marängerna går fort att göra, det som tar tid är gräddningen.

Till cirka 12-16 stycken maränger behöver du:

3 äggvitor, 2 dl strösocker, 40 g smält mörk choklad, ev 2 msk mandelspån

Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad så att den hinner svalna. Vispa äggvitorna och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fluffig tjock blank smet. Varva genast maräng och avsvalnad smält choklad i en spritspåse. Spritsa genast ut maränger på bakpappersklädd plåt. Strö eventuellt över mandelspån och grädda marängerna i 100 grader i minst 1 timme. Låt marängerna gärna stå och eftertorka vidare på eftervärmen. Marängerna passar perfekt till en nybryggd kopp kaffe. Förvara dem i en tättslutande burk.

ViktVäktarna:

  • WW Points: hela satsen har 66 points med mandel och 65 utan. Dela det med antalet maränger du får. Vid till exempel 16 stycken så har 1 maräng med 4 points.

10 kommentarer

  • Karin W

    Åhh chokladmaränger, mumsigt! Varför gjorde jag inte såna idag då när jag vispade 10 äggvitor till marängbottnar?

     
  • viveca holmgren

    jammi jammi jag har hittat flera brödrecept på din sida som har blivit mina favoriter.

    Nu tror jag det är på tiden jag testar dina kakrecept också smile

    dessa maränger såg ju bara läckra ut

     
  • Pudding

    Tårtan smakade mycket bättre idag och nu är den…. borta!
    Igår åt vi av den cirka 1 timme efter att jag hade gjort den, och det är ju liiite för tidigt – den måste ju stå lite längre, men till nästa gång tror jag ändå att jag ska prova att ta någon ljusare choklad (använde mörk blockchoklad denna gången – precis som det stod i receptet).

    Och tack för ditt svar! Tycker att det hur bra som helst att kunna ställa frågor till ”Kocken” /dig direkt!

     
  • Nadja

    Svar till Pudding:
    Först vill jag säga att det är roligt att läsa att ni gillade Marängtårtan, då måste du prova Chokladmarängerna också – tro du skulel gilla dem med. När det gäller Chokladtårtan så är det toppen att du frågar efter ugnens gradantal, den har jag missat att skriva in. Du hade rätt, den ska gräddas på 175 grader i 25-30 minuter för att bli fin. När det gäller självaste chokladen så vet jag inte hur många procent mörk choklad din hade, men om du inte vill ha så stark smak på den så går det jättebra att använda mörk blockchoklad, den brukar inte vara så stark som riktigt mörk choklad. Hoppas tårtan smakar bra idag med och tack för att du ger feedback på recepten, hur kul som helst!
    Ha en fin lördagkväll,
    Nadja

     
  • Pudding

    Så fina dem blev – får nog testa att göra dem någon gång!

    Jag gjorde förresten ”din” marängtårta i förra veckan, och den blev sååå god! Kommer att göras många gånger framöver! Gjorde chokladtårtan igår, och den blev också god, men blev inte en lika stor favorit som den första. Jag vet inte om det blev för mycket med den mörka chokladen, man kanske skulle kunna testa att ta ljus choklad eller vit choklad istället? Har du provat med annan choklad än mörkchoklad när du har gjort fyllningen?
    Har halva kvar, så vi får se hur den smakar idag!

    (Undrar vad du har för gradantal när du gräddar chokladkakan? Såg inte det på receptet någonstans, så jag satte det först på 200 grader en stund och sänkte sen till 175 grader, hade den inne i 25 min, och den blev perfekt då, som tur var!)

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.