Choklad, Små kakor

Chokladsnittar med smak av lakrits

Just nu är det väldigt populärt att smaksätta sina bakverk med lakrits och då jag är en lakritsälskare så blev jag ju självklart nyfiken. För ett tag sedan så handlade jag lite lakritsprodukter på Ninasmat.se och nu har det äntligen blivit av med bakandet. Jag tog den säkra vägen och testade ett recept från tidningen Hembakat och resultatet blev detta: Chokladsnittar med lakritssmak. De blev lite mjukare än de klassiska chokladsnittarna men enligt arbetskollegorna på jobbet så var de goda. Om du vill ha mer lakritssmak så kan du stöta rålakrits i forma av pastiller eller lakritsstång i en mortel till ett strössel (finns även att köpa färdigt rålakritspulver på Ninasmat.se). Strö detta jämnt över längderna tillsammans med pärlsockret. Jag hoppade över denna del och tog lite mera lakritspulver i smeten istället.

Detta behöver du till ca 40 stora kakor:

200 g rumsvarmt smör, 2 dl strösocker, 1 äggula, 2 msk vatten, 1 tsk bakpulver, 3 msk kakao, 2 1/2- 3 tsk lakritspulver, 1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljfrön, 1/2 tsk salt, ca 5 dl vetemjöl, 1 ägg till pensling, pärlsocker till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Rör ned äggula och vatten. Blanda alla torra ingredienser noggrant i en annan bunke. Rör ned dem i kaksmeten. Rulla ut till 4 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem något och se till att kanterna är raka så att kakorna inte blir ojämna. Ha lite mellanrum mellan längderna.

Pensla längderna med uppvispat ägg för glansiga kakor. Strö över med pärlsocker. Grädda längderna mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Prova dig fram, de här kakorna blir godast med en seg kärna. Låt svalna ett par minuter innan du skär dem i sneda chokladsnittar.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  • Emma

    2011/10/01

    Har fortfarande inte provat det här med lakrits och choklad. Men det låter väldigt spännande, choklad och lakrits är ju gott! 🙂

  • Linda Johansson

    2011/10/01

    Nu undrar jag naturligtvis hur det smakar med lakrits i såna här kakor? Jag gillar saltlakrits men denfitivt ingen annan lakrits. Borde vara lite svårt att få till den salta smaken i söta kakor eller? Får väl tvinga min syster att baka någon gång! 🙂

  • David

    2011/10/01

    Hej Emma,
    Det är riktigt gott. Smaken blandas bra ihop.

    @Linda man kan reglera lakritssmaken med mängden rålakritspulvret som Nadja är använt är rent och fint så det smakar rätt skarpt.
    Men finns även saltlakritssirap då får du det du önskar.

    Ha det gott och en trevlig lördag kväll
    David på Ninasmat.se

  • KarinW

    2011/10/02

    Har heller inte bakat med lakrits än men mannen i huset skulle nog bli glad!

  • Hälsa

    2011/10/02

    Ett litet tips för den hälsomedvetna: http://www.plushalsa.se

  • Mårtenssons kök

    2011/10/02

    Så gott med choklad och lakrits tillsammans, passar perfekt. Vi har bakat chokladbrownies med turkisk peppar i och de blev verkligen kanongoda!

  • Fröken Dill

    2011/10/08

    Smart! Jag svårgillar också lakrits så detta ska jag prova!
    Hälsningar från fröken Dill

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.