Choklad, Mjuka kakor

Chokladtoscakaka

Hösttröttheten har greppat tag i mig men jag försöker verkligen kämpa emot den med näbbar och klor. Att sommartiden tog slut och man behövde ställa om klockan gjorde inte saken precis bättre. Men, men det vänder hoppas jag snart så att krafterna och orken kommer tillbaka. Vi besökte mina föräldrar igår och då tog jag med mig denna goda kaka.

Chokladtoscakaka

En mäktig chokladkaka med en liten svag touch av kaffe och knaprigt mandeltäcke, det är precis vad denna kaka är!

Till en kaka behöver du detta:

Chokladkaka: 200 g mörk blockchoklad, 175 g smör, 2 dl socker, 3 ägg, 2 tsk finmalet snabbkaffe (kan självklart uteslutas), 2 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver

Toscasmet: 200 g mandelspån/flarn, 100 g smör, 2 dl socker, 2 msk ljus sirap, 2 msk mjölk, 2 msk vetemjöl, 1 1/2 msk kakaopulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform (om det behövs – i min behöver jag aldrig det), cirka 23 cm i diameter och gärna med löstagbar botten. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme tillsammans med matfettet. Ta från värmen. Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Blanda kaffepulvret, vetemjölet och bakpulvret och rör ner till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter.

Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Mät upp ingredienserna, förutom mandeln, och lägg dem direkt i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sedan mandeln. Bred toscasmeten över kakan och ställ åter in den i ugnen, nu i mitten. Grädda kakan i cirka 7-10 minuter till. Kakan behöver inte vara helt genomgräddad utan kan gärna vara lite kladdig i mitten. Servera den gärna lite lätt ljummen med en klick vispad grädde…supergott!

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

15 Comments

  • Malin

    2009/10/28

    Den där kakan verkar vara helt i min smak! 🙂

  • Oj,så gott!!!
    Blir så sugen nu….

    Här har min trötthet passerat för ett par veckor sedan,peppar,peppar…..!!

    Hoppas det vänder för dig oxå snart!
    Kram Åsa.

  • Pernilla

    2009/10/28

    jag är inte så förtjust i toscakaka egentligen men med choklad kan det nog slinka ner 🙂 jättefin bild, den ser verkligen god ut!

  • Kryddburken

    2009/10/28

    Den ser onekligen riktigt god och knäckig ut! Vad är det för fin spetskant du har runtom, ser lite extra proffsigt ut ju! 😉

  • Nadja

    2009/10/29

    Haha tack Linda,

    Det är ett presentband som jag har köpt på Lagerhaus, visst är den fin 😀

  • Filibabba

    2009/10/29

    Vad god den ser ut! 😀

  • Carita

    2009/10/29

    Men mums vad gott det såg ut! Nu blev jag sugen på att testa! 🙂 Kanske man orkar göra i helgen..

  • Therese

    2009/10/29

    Riktigt, riktigt smaskig såg den ut att vara..
    Snyggt med presentbandet runt i kring också..
    Trevlig helg

  • Jessica

    2009/10/30

    Wow, vilken underbara kaka, denna kan ju pigga upp i höstmörkret.

    Ha en bra helg!

  • Daniel

    2009/10/31

    Hej Nadja

    Superfin kaka tosca tröttnar man aldrig på tycker jag. Ha en trevlig helg mvh Daniel

  • Mamma Mat

    2009/10/31

    Jösses, vad gott detta lät.
    Hälsningar Mamma Mat

  • Lena Svensson

    2009/10/31

    jag säger bara MUMS vad den ser god ut Hoppas du har det bra
    Kram lena

  • Åh, det ser gott ut! Tack för receptet!

  • Karin W

    2009/11/02

    Farligt god kaka det där för mig….

  • Pingback: Hallontosca | Nadjaskitchen.se

Kommentera