Bär,  Efterrätter,  Glass,  WW Flex Smartpoints,  WW SmartPoints

Citroncheesecake med blåbärstäcke

Med detta recept avrundar jag 2016. Först och främst vill jag tacka er alla som tittat in här på bloggen under året. Jag är superglad för varje liten besökare och kommentar jag fått, så ett stort TACK till er! 2016 har runnit iväg fort och det har varit lite av en berg och dalbana för vår familj. Därför hoppas jag nu på ett lugnare och bättre 2017.

Denna cheesecake är en frisk Citroncheesecake med ett härligt blåbärstäcke, perfekt som avslut efter en god nyårsmiddag. Cheesecaken kan du göra redan idag och toppingen gör du imorgon. Önskar även er en bättre 2017, så GOTT NYTT ÅR. Fortsätt gärna titta in på bloggen även under nästa år.

Till 1 cheesecake (10-12 bitar) behöver man:

Cheesecake: 150 gram vaniljkex (jag har valt Bragokex), 70 g smält smör, 500 gram rumstempererad philadelphia classic naturell (light till oss viktväktare), 2 dl vispgrädde (20 %), 4 gelatinblad, 60 gram + 3 msk florsocker, 1 äggvita, 1 citron, 1 lime, ev lite snöflingor till dekoration

Blåbärstäcke: 350 gram tinade blåbär, 1 dl färskpressad citronjuice, 1 1/4 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Börja med cheesecaken. Jag har använd mig av en fyrkantig silikonform för att göra den lite annorlunda, men det går jättebra med en vanlig springform, 18-22 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper på botten av springformen så blir det lite lättare att få loss den. Smält smöret. Finmal kexen i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och rör ihop. Tryck ner blandningen i springformen och låt den stå i kylskåp medan du gör fyllningen.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm 4 msk av vispgrädden i 10-15 sekunder i mikro eller i en liten kastrull på spisen. Tryck ut vattnet ur gelatinbladen och smält dem i vispgrädden. Rör tills att blandningen smält och ställ åt sidan så att den svalnar. Tvätta citronen och limen och riv skalen i en skål. Dela citronen i mitten och tryck ut saften. Rör ihop florsockret (60 gram) med Philadelphiaosten i en djup skål, tills blandningen blir mjuk. Rör sedan ner citronsaften.

Vispa vispgrädden och tillsätt 3 msk florsocker, en i taget. Vispa tills du får små toppar på grädden. Sätt in grädden i kylskåpet. Vänd ner gelatinblandningen i ostkrämen. Använd eventuellt visp (låg hastighet) för att få en jämn konsistens. Vispa äggvitan hård i en egen skål. Vänd ner den vispade grädden i ostkrämen. Blanda försiktigt. Vänd till sist ner den vispade äggvitan, också försiktigt. Fördela blandningen över kexbotten i springformen. Täck springformen med platsfolie och ställ i frys. Ta fram den cirka 20 minuter innan serveringen och häll på blåbärstoppingen.

Blåbärstäcket gör du så här: Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen blir simmig, det tar cirka 10-15 minuter. Rör då och då. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen och låt kallna. Om röran blir för tjock så är det bara att spä ut den med lite vatten. Häll över blåbärstäcket strax innan serveringen. Hoppas det smakar!

Viktväktarna

  • WW Flex: En cheesecake har 158 smartpoints, dela det med antalet bitar man skär upp den i. Vid 12 bitar så blir en bit 13 sp.
  • Smartpoints: En cheesecake har 158 smartpoints, dela det med antalet bitar man skär upp den i. Vid 12 bitar så blir en bit 13 sp.
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.