Dags för Våfflor!

Äntligen dags för våfflor! Jag är mer av en Våffel-människa än Semle och tycker att det inte alls blir lika mycket tjohej runt Våffeldagen som Semledagen. Så därför skriver jag ett litet inlägg och hurrar för alla goda våfflor! Köp nu för guds skull inga färdiga mixer, (ja, jag vet att det är enkelt och bekvämt), med våffelsmeten som kommer här går lika fort att göra, du får frasiga och goda våfflor och du har säkert alla ingredienser hemma. Om du ska servera våfflorna som dom är bör du lägga till lite salt och eventuellt lite socker i smeten.

VåfflorGrundrecept till Våfflor, 8 stycken

3 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk,  2 1/2 dl vatten (gärna bubbelvatten), 100 g smör

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.  Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna. Servera gärna våfflorna med:

  • vispad grädde och valfri sylt
  • mjukrörd glass och rårörda hallon
  • mjukrörd vaniljglass och riven choklad
  • vispad grädde och frukt skuren i små bitar
  • vaniljkräm (marsán) och kanelstekta bananskivor

TIPS! Du kan även smaksätta smeten med lite kanel, vanilj, kakao  eller kardemumma om du vill variera. Använd din fantasi!

Viktväktarna

  • Smartpoints: en våffla är 8 smartpoints vid 8 hela våfflor,
  • Propoints: våffelsmeten nedan ger 8 hela våfflor och en våffla är 5 propoints utan någonting på.
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Dags för Våfflor!

  1. Jag mådde alltid illa på Våfflor när jag var liten så jag har inte känt mig sugen på det.
    Men nu vore det roligt att testa igen. Håller tummarna för att dom serverar det på Vårdhotellet imorgon 🙂
    Fast då kör jag nog på jordgubbssylt bara 🙂

  2. mmm, våfflor är verkligen gott och går att variera på massor av sätt. Passar lika bra till fika eller som lunch.
    Testa att ha i morot och havregryn i smeten för att få en ‘matigarevåffla’ till lunchen.
    Du kan då servera våfflan t.ex. med räkor, stenbitsrom, citron och gräddfil.

    Själv blir det Quinoavåfflor i kväll.
    Se http://www.aromia.eu för recept

  3. TACK för tipset!! trots att jag inte äter det så älskar barnen våfflor 🙂 har ett urgammalt järn jag köpte på en loppis en gång i tiden 🙂 får bli överraskning till barnen ikväll. passar perfekt eftersom det blir soppa till middag!

  4. Hej! Vad kul att bullarna blev bra!
    Jag ska faktiskt erkänna att jag ska göra ”egen” våffelsmet för första gången idag..;D
    Det skulle vara vispad grädde i det receptet jag tänkte testa..får väl se hur det blir.

    Ha en trevlig våffelkväll!!/Åsa.

  5. Jag håller med till fullo! Våfflor är så mycket bättre än semlor & ändå vet knappt någon om att det är våffeldagen den 25 mars!
    Men man får ju äta & uppskatta dem när man vill & med vilka goda tillbehör man vill, helt perfekt : )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *