Matbröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Durumbröd à la Martin Johansson

Tack Martin! säger jag bara. Det här var det godaste brödet jag har bakat på länge. I brödboken ”Enklare bröd” så beskriver Martin två sätt att baka enkelt men gott bröd. Den ena är långjäsning, vilket innebär att man snabbt blandar ihop en deg med väldigt lite jäst och låter den sedan jäsa i minst 8 till 12 timmar. Den andra metoden kallar han för vila och vika och innebär att man blandar degen, låter den vila en stund innan man spänner och drar lite i den, låter den vila igen och sedan viker igen. Nu när jag tänker efter så bakade alltid min mamma efter denna teknik. Det här mycket goda brödet bakades efter metod ”långjäsning”. Jag blandade snabbt ihop degen innan jag gick och la mig och på morgonen så stod den där redo att bakas klart. Denna metod är verkligen super, super enkel och kräver väldigt lite jobb och ingen knådning alls. Och trots detta så får du ett segt, saftigt och gott bröd med en härlig skorpa som jag bara älskar. Prova så får du se!

Det här behöver du till ett bröd:

3 gram jäst, 300 g kallt vatten (3 dl), 90 g durumvetemjöl, 300 g vetemjöl special, 6-9 gram salt

Gör så här:

Blanda ut jästen i kallt vatten och tillsätt sedan mjöl och salt. Häll upp mjölet istället för att skopa upp den med ett mått. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar. Perfekt att göra innan man går och lägger sig eller på morgonen innan man går till jobbet.

På morgonen/kvällen sätter du ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt i nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik duken löst över brödet och låt jäsa ungefär i 40 minuter.

Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få lite för mycket färg. I min ugn som är gammal så tror jag brödet skulle ha blivit ännu bättre om den fått stå  5 minuter till och gräddats. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Prova, du kan inte misslyckas enligt denna metod!

Viktväktarna

 • Smartpoints: ett bröd är 38 sp, dela det med antalet skivor du skär upp
 • Propoints: efter förfrågan kommer här propointsberäkning för er Viktväktare, totalt 36 pp. Dela det med antal skivor och du får fram vad en skiva kostar.

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

 • Amy's piece of cake

  2012/03/03

  Detta ser jättegott ut precies som Martins alla brödrecept! Han är surdegskungen no 1!!!

 • Katarina

  2012/03/03

  Mums, vad gott det ser ut!

 • Barbro Fransson

  2012/03/04

  DET ska jag testa! Brödet ser så fint ut.
  Jag brukar använda lite durummjöl i de flesta matbröd, det ger fin spänst.

 • Linda Johansson

  2012/03/04

  Det där brödet såg supergott ut! Jag älskar nybakat bröd med krispig skorpa. Det jag undrar: har du varmluftsugn? Jag tror det blir lite skillnad när man bakar bröd i vanlig ugn jämfört med varmluftsugn, eller har jag fel?

 • Nadja

  2012/03/04

  Hej Linda,
  Jag har en vanlig ugn och har aldrig haft en varmluftsugn. Men jag tror det ska vara en liten skillnad.

 • Ann-Sofi MATSAFARI

  2012/03/04

  jättefint bröd! Det ser jättegott ut:) Jag har aldrig testat att baka med durumvete men dina läckra bilder får mig att vilja springa till affären och köpa en påse NU ;-D

 • KarinW

  2012/03/11

  Såg verkligen gott ut det där! Kanske dags att byta ut mitt lantbröd som jag alltid bakar?

 • Karin

  2012/03/26

  Ser verkligen GOTT ut! är det 3 g jäst eller fattas det en nolla?

 • Nadja

  2012/03/27

  Hej Karin
  Nej det ska vara endast 3 g jäst, den ska jäsa sakta och receptet är endast till ett bröd.

  Nadja

 • Pingback: Skållat rågbröd à la Martin | Nadjaskitchen.se

 • Pingback: Skivat rostbröd | Nadjaskitchen.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.