Enkelt lantbröd

Här vill jag dela med mig av det första receptet som jag provade på från receptboken ”Brödglädje” . Jag har redan bakat brödet 2 gånger för det har gått åt som smör i solsken. Brödet är lite mörkare då man har i vetekli och grahamsmjöl, lite nyttigare än bara vitt bröd. Supergott till ost, skinka eller varför inte en äggmacka!

Till 1 större bröd behöver du:

25 g jäst, 2 tsk salt, 1 msk honung, 5 dl ljummet vatten, 1 1/2 dl grahamsmjöl, 1 1/2 dl vetekli, 6-7 dl vetemjöl, ca 1 dl vetemjöl till utbakningen.

Enkelt lantbröd

Smula sönder jästen i en degbunke eller i maskinens bunke om du har en sådan. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen är löst. Strö över salt och honung. Häll i resten av vattnet och blanda väl (eller starta maskinen). Blanda i grahamsmjöl, vetekli och vetemjöl. Arbeta ihop degen. Låt gärna maskinen jobba i några minuter så blir degen finare. Låt den ganska lösa degen jäsa under en bakduk i en timme. (Här passade jag på att gå ut på en promenad 😀 )

lantbröd under jäsning

Smörj en bakplåt eller använd bakplåtpapper. Ställ plåten åt sidan. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen. Arbeta några minuter men inte för hårt. Tippa ut den på ett väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Forma degen till ett stort runt bröd. Klappa in det med extra vetemjöl och flytta över det till plåten. Skär ett par rejäla snitt över brödet. Jäs under duk i 20 minuter. Värm undet tiden ugnen till 250 grader, gärna med en vattenfylld ugnsfast form, så att ånga bildas (man får en finare skorpa på brödet då). Grädda brödet i mitten av ugnen 15 minuter i 250 grader. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. Låt brödet svalna på galler i en bakduk. Skär inte i det förrän det har kallnat ordentligt. Här är brödet redo att användas till en god ostmacka 😀 .

6 thoughts on “Enkelt lantbröd

  1. Härligt gott med hembakat.. ditt bröd måste jag testa någon gång.. älskar hembakt bröd i alla de former:-) Fina foton oxså:-) Ha de.. /Pialotta

  2. Japp, håller med hembakat ska det vara. Försöker köpa så lite bröd så möjligt och ist baka själv och det går ju bra nu när jag är mammaledig men sen blir det väl sämre med tid så vi får njuta nu.
    Dina bröd ser jättegoda ut.

  3. Vilket tjusigt bröd!
    Borde baka mera men vi knorpar mest på hårdbröd just nu, Leksands rågrut!
    Ha de bra/karin

  4. Jag bakade brödet efter ditt recept men jag bytte ut vetekli mot vetegroddar och så hade jag sirap istället för honung (får ont i magen av honung) och det blev kanon gott verkligen. Tack för superrecept.

    /Nina

    Vad kul att du tycker det. Visst är brödet gott? Tack för dit tips, bra att veta ifall något skulle ta slut.
    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *