Matbröd

Enkelt surdegsbröd

Surdegsbröd är ett hett ämne bland alla bagare just nu och självklart var även jag tvungen att testa. Jag valde att testa en mycket enkel variant av surdegsbröd där degspadet endast får ligga och surna till i ett dygn. Det räckte för att skulle bli en skillnad på brödet. Brödet blev kanon faktiskt, mjuk och fin inuti och med en härlig skorpa runt om. Prova gärna att baka detta bröd, det var inte svårt och det krävdes inte mycket tid alls. Jag gjorde ett stort bröd av degen men man kan även välja att göra 2 mindre.

 Enkelt surdegsbröd

Så här gör du:

Dag 1:

Surdeg: 25 g jäst, 1 1/2 dl vatten (37 grader), 1 1/2 dl rågsikt

Dag 2:

3 1/2 dl vatten (37 grader), 1 msk olja, 2 tsk salt, 5 dl rågsikt, 7-8 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rågsikt och rör ihop till en kladdig smet. Täck med platstfolie och låt stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Jag lät den stå maximalt.

Dag 2:

Blanda surdegen från dag 1 med vatten, olja, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (i flera minuter! och gärna i maskin) och låt den jäsa övertäckt i minst 30 minuter eller till dubbel storlek. Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och dela den eventuellt i två bitar om du vill ha två mindre bröd. Forma till runda bröd och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Skär snitt i bröden med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 15 minuter. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare i 15 minuter. Låt brödet svalna.

Att tänka på! Tiderna för jäsning och gräddning är alltid ungefärliga. Jag har märkt att nu när det har blivit kallare så räcker det inte riktigt med 30 minuter för att degen ska bli dubbel så stor, så var inte rädd för att låta den stå och jäsa längre. Ge degen den tid den behöver för att bli stor och fin.

Print Friendly, PDF & Email

14 Comments

  • Jessica

    2009/10/17

    Vad fint brödet blev. Har provat på det där med surdeg en gång och min ville inte alls börja bubbla och leva, så jag kan tänka mig att din variant skulle passa mig, får nog testa.

    Ha en bra helg!

  • Kalasgott

    2009/10/18

    Mmm… jag älskar surdegsbröd med en god lagrad ost på! Oslagsbart gott!

  • Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
    kram /Erica

  • Nadja

    2009/10/20

    Tack Erica, blir så glad!

    Nadja

  • Anna

    2009/11/09

    Vilken fin blogg du har! Har varit sugen att prova baka surdegsbröd länge nu, får se om jag vågar mig på det, ditt recept lät ju inte alltför avancerat! Ha en bra dag! /Anna

  • Nadja

    2009/11/09

    Tusen tack Anna 😀

  • Anna

    2009/11/12

    Hej Nadja! Ikväll blir det till att prov-baka ditt surdegsbröd, eller rättare sagt jag ska sätta den på jäsning när jag kommer hem från jobbet… Ska bli spännande! Trevlig helg i förskott! MVH Anna

  • Nadja

    2009/11/12

    Vad skoj Anna, återkom gärna när du har provsmakat brödet och berätta vad du tyckte

    /Nadja

  • viveca

    2009/12/23

    hej nu har jag testat detta bröd.Så gott det var konner finnas på vårt julbord i morgon

  • Pingback: Hängig » Thea och gänget

  • Malin

    2010/02/14

    Jättegott bröd, kommer jag att göra fler gånger.

  • Maggan

    2010/03/13

    Nu har jag gjort i ordning surdegen och i morgon kväll blir det till att baka detta bröd. Ser jättegott ut på bilden.

  • maggan

    2010/03/14

    Hej igen!
    Brödet blev mycket bra och så himla gott, tack för receptet här. Gå gärna in på min sida och kolla bilden.
    Om det är ok för dig så kan jag länka till din sida om fler vill testa detta bröd.

    Mvh maggan

  • viveca holmgren

    2010/11/12

    hej

    jag har skrivit förrut om detta bröd.men vill slå ett slag för det igen.

    Igår bakade jag det igen detta bröd blir bara så bra och gott.
    2 smörgåsar och du är mätt.
    jag bakar detta bröd ofta.Jag smaksätter med kryddor eller örter
    än en gång stort tack för detta recept

Kommentera