Enkelt surdegsbröd

 

Surdegsbröd är ett hett ämne bland alla bagare just nu och självklart var även jag tvungen att testa. Jag valde att testa en mycket enkel variant av surdegsbröd där degspadet endast får ligga och surna till i ett dygn. Det räckte för att skulle bli en skillnad på brödet. Brödet blev kanon faktiskt, mjuk och fin inuti och med en härlig skorpa runt om. Prova gärna att baka detta bröd, det var inte svårt och det krävdes inte mycket tid alls. Jag gjorde ett stort bröd av degen men man kan även välja att göra 2 mindre.

 Enkelt surdegsbröd

Så här gör du:

Dag 1:

Surdeg: 25 g jäst, 1 1/2 dl vatten (37 grader), 1 1/2 dl rågsikt

Dag 2:

3 1/2 dl vatten (37 grader), 1 msk olja, 2 tsk salt, 5 dl rågsikt, 7-8 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rågsikt och rör ihop till en kladdig smet. Täck med platstfolie och låt stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Jag lät den stå maximalt.

Dag 2:

Blanda surdegen från dag 1 med vatten, olja, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (i flera minuter! och gärna i maskin) och låt den jäsa övertäckt i minst 30 minuter eller till dubbel storlek. Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och dela den eventuellt i två bitar om du vill ha två mindre bröd. Forma till runda bröd och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Skär snitt i bröden med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 15 minuter. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare i 15 minuter. Låt brödet svalna.

Att tänka på! Tiderna för jäsning och gräddning är alltid ungefärliga. Jag har märkt att nu när det har blivit kallare så räcker det inte riktigt med 30 minuter för att degen ska bli dubbel så stor, så var inte rädd för att låta den stå och jäsa längre. Ge degen den tid den behöver för att bli stor och fin.

14 kommentarer

  • viveca holmgren

    hej

    jag har skrivit förrut om detta bröd.men vill slå ett slag för det igen.

    Igår bakade jag det igen detta bröd blir bara så bra och gott.
    2 smörgåsar och du är mätt.
    jag bakar detta bröd ofta.Jag smaksätter med kryddor eller örter
    än en gång stort tack för detta recept

     
  • maggan

    Hej igen!
    Brödet blev mycket bra och så himla gott, tack för receptet här. Gå gärna in på min sida och kolla bilden.
    Om det är ok för dig så kan jag länka till din sida om fler vill testa detta bröd.

    Mvh maggan

     
  • Maggan

    Nu har jag gjort i ordning surdegen och i morgon kväll blir det till att baka detta bröd. Ser jättegott ut på bilden.

     
  • viveca

    hej nu har jag testat detta bröd.Så gott det var konner finnas på vårt julbord i morgon

     
  • Nadja

    Vad skoj Anna, återkom gärna när du har provsmakat brödet och berätta vad du tyckte

    /Nadja

     
  • Anna

    Hej Nadja! Ikväll blir det till att prov-baka ditt surdegsbröd, eller rättare sagt jag ska sätta den på jäsning när jag kommer hem från jobbet… Ska bli spännande! Trevlig helg i förskott! MVH Anna

     
  • Anna

    Vilken fin blogg du har! Har varit sugen att prova baka surdegsbröd länge nu, får se om jag vågar mig på det, ditt recept lät ju inte alltför avancerat! Ha en bra dag! /Anna

     
  • Erica fru och tvåbarnsmamma

    Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
    kram /Erica

     
  • Jessica

    Vad fint brödet blev. Har provat på det där med surdeg en gång och min ville inte alls börja bubbla och leva, så jag kan tänka mig att din variant skulle passa mig, får nog testa.

    Ha en bra helg!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.