Grillat, Kött, WW Flex Smartpoints, WW SmartPoints

Filéspett med grönsaker

I helgen så provade jag min nya leksak; en elektrisk bordsgrill från Breville. Det var riktigt skoj att få testa och grilla med den. Grillen blev riktigt varm och köttet fick en fin grillyta. Bordsgrillen har avtagbara grillplattor som är väldigt enkla att rengöra då de har en DuraCeramic-beläggning. Man kan välja ifall man vill stänga grillen med locket eller öppna den helt så att du får två grillplattor på en och samma gång. Det var så jag gjorde. Jag grillade spetten på den ena plattan och grönsakerna på den andra. Klicka på länken ovan (Breville), så kan ni läsa mer om bordgrillen. Detta recept går även att göra på en vanlig utomhusgrill eller om du har en grillpanna.

Till 4 portioner så behöver man:

Spett: ca 800 finputsad fläskfilé, minst 4 spett

Marinad till köttet: 3 msk rapsolja, 1 msk kinesisk soja, 1 tsk sambal oelek, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 krm grovmalen svartpeppar, salt, ev lite rökessens

Grönsaker: 2 knippen färsk grön sparris, 1 gul lök, 2 röda paprikor

Pensling till sparrisen: 2 msk rapsolja, 1 pressad vitlöksklyfta, salt

Gör så här:

Putsa köttet fri från senor och fett. Blanda ihop marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Skär filén i jämna och lika stora bitar och lägg det i påsen med marinaden. Vänd runt om så att marinaden kommer över hela filén. Låt köttet dra i marinaden i minst 1 timme.

Sätt på bordsgrillen på högsta värmen och låt den bli riktigt varm, min har en lampa som signalerar när den har nått den temperatur du har valt, (eller tänd grillen och låt den bli redo för grillning). Trä köttet på spett under tiden och lägg det åt sidan. Blanda ihop oljan till sparrisen, pressa i vitlöken i oljan och salta lite. Skär löken och paprikan i skivor eller strimlor. Förbered allt innan du börjar att grilla.  

Öppna bordsgrillen helt och lägg spetten på den ena halvan (eller lägg spetten på din vanliga grill som du brukar göra). Pensla sparrisen och om du vill även de andra grönsakerna med vitlöksoljan och lägg den på den andra halvan av grillen. Eller om det är ont om plats så tar du och grillar en sak i taget tills allt är grillat och färdigt. Hur lång tid man ska grilla är så individuellt, allt beroende på hur man vill ha köttet. Jag tog ingen tid, men säg att du vänder spetten och grönsakerna efter några minuter. Lyft på köttet och grönsaker så ser du hur det ser ut. Eller med andra ord…grilla som du brukar göra i vanliga fall.

Servera spetten med de grillade grönsakerna, eventuellt med någon god potatis och beasås.

Viktväktarna

  • WW Flex: Allt som allt är receptet (inkl marinad och olja till grönsakerna) 31 smartpoints, vilket blir 8 smartpoints per portion. Om man väljer bort oljan för grönsakerna så blir det 23 smartpoints och det blir då 6 smartpoints per portion. Lägg till smartpoints för ev potatis och sås.
  • Smartpoints: Allt som allt är receptet (inkl marinad och olja till grönsakerna) 31 smartpoints, vilket blir 8 smartpoints per portion. Om man väljer bort oljan för grönsakerna så blir det 23 smartpoints och det blir då 6 smartpoints per portion. Lägg till smartpoints för ev potatis och sås.

Så här ser min bordsgrill ut

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.