Filodegspaj med purjolök och ris

Jag gillar filodeg för de är så lätta att jobba med. Inget krux, inget kladd eller så utan degen är följsam och gör som man vill, hur man än väljer att jobba med den. Och inte nog med det, filodegen blir ju knaprig och god när den är klar. Här kommer en vegetarisk paj till både oss köttätare och vegetarianer. Den är fyllt med purjolök och ris med smak av lite timjan och vill du ha kött till så passar kallskuret.

Till en paj behöver du:

ca 12 filodegsark, 500 gram purjolök, 100 g okokt ris, 1 tesked timjan, 1 tsk rapsolja

Gör så här:

Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisningar. Skölj och skiva purjolöken. Stek den sedan i lite rapsolja tills den mjuknar. Krydda med lite salt, peppar och timjan. Blanda sedan ner riset när den är klar. Rör om ordentligt och smaka av.

Ta en springform, ca 24 cm i diameter, och smörj den ordentligt med olja. Klä hela formen med minst tre filodegsark, formen ska vara klädd även på sidorna. Överflödig deg som finns på sidorna viker du sedan bara in och liksom bäddar in det hela på slutet. När formen är klädd överallt med degen så fyller du botten med ett lager av fyllningen, skrynklar ihop tre filodegsark och bäddar det över fyllningen. Spraya på lite olja och sedan kör du proceduren igen, fyller på med fyllning och lägger filodegs ark över igen. Tre gånger ska du fylla på med fyllningen och sedan avsluta med tre filodegsark som du skrynklar ihop och bäddar in pajen med. Här kan du nu bädda in degen som hänger över pajen från bottenarken. Spraya på lite olja och vatten på toppen. Grädda sedan pajen i 225 grader tills den får fin och gyllenbrun färg, cirka 15-20 minuter och sedan sänker du temperaturen till 200 grader och gräddar ytterligare en 15-20 minuter. Du kan eventuellt behöva lägga på ett ark aluminiumfolie så att pajen inte bränns vid. Servera hela kalaset med en härlig god sallad och ev. kallskuret för er som vill ha kött till.

Viktväktarna

  • Smartpoints: 12 sp / portion vid 4 bitar, 8 sp / portion vid 6 bitar. Totalt smartpoints för hela pajen är: 46
  • Propoints: 11 pp / portion vid 4 bitar. Totalt propoints för hela pajen är: 43

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Filodegspaj med purjolök och ris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *