Matbröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Frallor med sesamfrö

Att baka eget bröd slår det mesta. Det finns inget köpebröd som är lika gott som sitt eget. Och jag lovar, det är väldigt uppskattat med eget bröd när man har gäster. Det visar verkligen att man har gjort det där lilla extra för deras skull. Oftast är det så mycket enklare än vad man tror också. Ta ett recept och prova själv. Baka ett bröd om och om igen för att det ska bli bättre och godare. Övning ger färdighet. Dessa frallor är väldigt lättbakade och passar bra som frukostbröd, mellanmål eller till soppan. De är godast nybakade. Frys in dem gärna när de har svalnat ordentligt och plocka fram dem när du behöver ett gott bröd. Sesamfröna kan uteslutas eller bytas ut mot andra frön efter tycke och smak.

Frallor med sesamfröFör 10 stycken portionsbröd behöver du:

Deg: 25 g jäst, 3 dl mellanmjölk, 2 msk rapsolja, 1 tsk salt, 7 dl vetemjöl

Garnering: 1 litet ägg, 1/2 dl svarta sesamfrö eller likande

Gör så här:

Rör ut jästen i en degbunke med mjölken (fingervarm). Tillsätt rapsolja, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg, gärna med en maskin eller knåda den smidig på ett mjölat bakbord. Låt den jäsa till dubbel storlek (30-60 minuter).

Frallor med sesamfröDela degen i 10 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Skär ett kryss i varje bulle och lägg över en bakduk så att får jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Frallor med sesamfröPensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över fröna. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de får en gyllene färg. Låt svalna en liten stund innan de äts upp.

Viktväktarna

  • Smartpoints: hela satsen har 63 smartpoints, vid 10 stycken frallor blir1 fralla 6 smartpoints
  • Propoints: 1 bröd är lika med 5 propoints vid 10 stycken.
Print Friendly, PDF & Email

One Comments

Kommentera