Efterrätter,  Påskbak,  Tårtor,  WW Flex Smartpoints,  WW Propoints,  WW SmartPoints

Frusen citron och kolatårta

Här kommer en riktig goding som ni bara måste göra till påsken! En ruskigt god frusen citron- och kolatårta med kokosbotten. Den är superlätt att fixa till och kan med fördel göras dagen innan,  eftersom den ska stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. När jag äter sött så ska det vara gärna vara med riktig grädde (och även socker), men du kan naturligtvis byta ut grädden och få ner fetthalten. I smartpoints blir det inte så mycket, ca 2 smartpoints per bit om man byter ut grädden, men desto mer märker man smakmässigt.

Frusen citron och kolatårta - cheesecake - dulce de leche - jordnötter - citron - propoints - vvtilsammans

Till en tårta med cirka 10-12 bitar så behöver du:

Botten: 25 g rumsvarmt smör, 1/2 dl strösocker, 1 ägg, 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl kokosflingor, 1/2 tsk bakpulver

Fyllning: 3 ägg, 1 1/4 dl strösocker, 3 dl vispgrädde (40%), fint rivet skal av 2 citroner samt 3/4 dl saft, 2 dl crème fraiche (15 %), 1 burk (397 g) färdigkokt kondenserad mjölk (halva burken skall användas till fyllning och halva till topping)

Garnering: 1 dl salta jordnötter

Gör så här:

Vispa ihop smör och socker till botten. Tillsätt sedan ägget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Bred ut smeten jämt och grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt botten svalna i formen.

Frusen citron och kolatårta - cheesecake - dulce de leche - jordnötter - citron - propoints - vvtilsammans

Gör fyllningen medan botten svalnar. Börja med att dela äggen till fyllningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med socker poröst. Vispa till sist grädden i en tredje bunke. Tillsätt citronskal och saft i äggulevispet, rör även ner crème fraichen. Vänd sedan även ner den vispade grädden och slutligen försiktigt även äggvitevispet. Häll över halva citronfyllningen på kokosbotten och häll även över nästan halva kolasmeten. Täck med resten av citronfyllningen. Släta till ytan, täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar eller över natten.

Ta fram tårtan cirka 10-15 minuter innan servering. Ta loss formens sidor och häll över resten av kolasmeten på tårtan och toppa med hackade salta jordnötter (detta kan även göras tidigare om man vill spara tid, men inte innan den är helt fryst).

Viktväktarna

  • WW Flex: hela tårtan har 231 smartpoints med 40 % grädde, totalt 215 smartpoints med 26 % grädde och totalt 210 smartpoints med 20 % grädde. Dela det med antal bitar som du skär upp.
  • Smartpoints: Totalt vid 40 % grädde = 239 smartpoints, totalt vid 27 % grädde = 222 smartpoints, totalt vid 20 % grädde = 218 smartpoints. Dela totalen med antal bitar ni skär upp.
  • Propoints: 14 pp/bit vid 10 bitar, vid 12 bitar så blir det 11 pp.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Nadja

    Hej Carina
    Du använder dig av burk färdigkokt kondenserad mjölk, även kallad dulce de leche eller karamelliserad mjölk. Det är den som är kolasmeten.
    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.