Små kakor, Viktväktarna Smartpointsrecept

Fyllda mördegsformar med kola och nötter

Finns det något godare kakor än de som är gjorde av mördeg? Kanske, kanske inte men de är i alla fall en av mina favoriter, goa spröda mördegskakor. Här har jag gjort formar som jag har fyllt med en kolasmet och blandade nötter. Nötterna kan uteslutas om allergi finns, de är goda ändå. Då kan du pudra över lite florsocker strax innan serveringen istället.

Till cirka 20-25 stycken behöver du:

Mördeg: 100 g smör eller margarin, 2 msk florsocker, 2 msk glykossirap, 1 msk vaniljsocker, 1 äggula, 3 dl vetemjöl

Fyllning: 2 dl vispgrädde (20 %), 50 g smör eller margarin, 3 dl socker, 2 msk ljus sirap

Garnering: lite av varje (mindre än näve): hasselnötter, sötmandel, valnötter

Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till mördegen. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst en timme. Tryck ut degen i aluminiumformar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 6- 8 minuter. Låt svalna innan de eventuellt tas ut ur formarna. Hacka eller kör nötterna i en matberedare lite lätt. De ska vara i lagom stora bitar.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en tjockbottnad kastrull och koka tills massan håller 120 grader eller gör ett kulprov. Fyll kolan i formarna. Var här försiktig då kolan är jättevarm! Strö över eventuellt nötter innan kolan hinner stelna.

Viktväktarna

  • Smartpoints: totalt är det 184 smartpoints (utan nötter), vid 20 stycken blir 1 kaka 9 sp och vid 25 stycken 7 sp.
  • Propoints:  vid 20 stycken och utan nötter så är en kaka = 5 pp

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  • FruVesa

    2011/12/27

    Det såg smaskigt ut!

  • Ewa Nilsson

    2011/12/28

    Man ser ofta i recept numera att det ska vara glycossirap. Vad är det bra för? Känns som en nymodighet för mig.

    Gott Nytt år

  • Nadja

    2011/12/28

    Svar till Ewa Nilsson:

    Så här står det på Dansukkers hemsida om just denna produkt: ”Glykossirap är en blandning av olika sockerarter som utvinns ur vetestärkelse. Skillnaden mellan glukossirap och våra andra sirapar ligger i råvaran. Glykossirapen är dessutom inte lika söt som vanlig sirap.
    Används framför allt till glass och godis men även i bakverk. Glykossirapen hämmar kristallisering och när man använder glykossirap i t ex glass får den en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att kolan kristalliseras och blir grynig.

    Hoppas det ger svar på din fråga / Nadja

  • Ewa Nilsson

    2011/12/28

    Tack för att du tog dig tid.

  • Marie Ström

    2011/12/28

    Usch nä dessa kakor var absolut inte goda *ironi så det smäller om det* Men om jag upprepar det tillräckligt många gånger så kanske mannen tror på det och inte äter upp dem??? Då blir det fler till mig nämligen ;D

  • Nadja

    2011/12/29

    SVar till Marie Ström:

    Ja de e ju svåra att låta bli…jag har svårt att låta bli alla mördegskakor som bara smälter i munnen…

  • Christina

    2013/01/10

    Innan gräddningen prova och fyll med äppletärningar (helst syrligt äpple), strö lite kanel ovanpå, lägg på en lagom stor bit mjuk dansk nougat… in i ugnen tills nougaten smällt lite (tar bara ett par minuter), ta ut dem igen och garnera med grovt hackade hasselnötter (helst utan det tunna bruna skalet), grädda klart (tills mördegskanten fått fin färg) i 175 grader. När de svalnat ringla smält mörk choklad över eller strö på köpta chokladpluttar direkt när de kommit ur ugnen så smälter dessa fast. Dessa är lite tidskrävande, men väl värda allt jobbet! Perfekta att ha i frysen och bara ta fram en stund innan servering och strö lite florsocker över. 🙂

  • Nadja

    2013/01/10

    Fantastiskt! Tack Christina för ditt tips . Det låter grymt gott! Det måste jag testa.

Kommentera