Matbröd

Gott Valnötsbröd

Jag är just nu inne i en stor bakperiod och jag ser inget slut. Jag bakar och testar olika bröd och till slut även något sött. En sak är riktigt säkert…jag riktigt längtar att få baka alla goda kakor och bröd med julsmaker. Än är det lite för tidigt, tycker inte riktigt om att se affärerna fulla med julsaker redan i slutet av september!!! Visst går tiden fort men hallå?! All spänning och förväntan försvinner när man gör så här och som sagt det tycker jag inte alls om. Men åter till detta goda bröd. Jag har redan hunnit baka den två gånger och den blir bara godare för varje gång. Ett gott mörkare bröd med valnötter i. Den mättar även mer än vanligt och den smakar helt suveränt gott med en ostskiva och lite kokt ägg på.

Valnötsbröd

 Detta behöver du till en limpa:

15 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 1 1/2 dl hackade valnötter, 10 dl (600 g) vetemjöl,  1 1/2 dl (100 g) grahamsmjöl, 1 dl (30 g) vetekli, 1/2 msk salt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. Grovhacka valnötterna. Blanda ner dem med de övriga ingredienserna i degvätskan. Arbeta degen smidig i 10 minuter och låt sedan degen jäsa i minst 1 timme. Fokusera inte så mycket på tiden utan mer på att degen har rest sig ordentligt. Nu när det är lite kallare i våra hem, så kan degen behöva mer tid för att jäsa ordentligt. Jag tror min fick jäsa i 1 1/2 timme sist innan jag var nöjd. Sätt ugnen på 250 grader. Vält ut degen på bakbordet och forma den till en limpa med hjälp av lite mjöl. Lägg på plåt eller i en jäskorg. Låt jäsa i minst 30 minuter eller mer.

Gott valnötsbröd

 Sätt in brödet mitt i ugnen. Skvätt in ett glas vatten på botten av ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt. Ångan gör så att brödet får en fin härlig skorpa. Sänk värmen till 225 grader efter 5 minuter och grädda sedan ytterligare i 30-35 minuter. Låt brödet svalna lite och sedan…NJUT!

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

 • Tove

  2009/11/11

  Tack för brödtipset! Här hemma har vi bakat en otroligt god fillimpa en längre tid. Brödet innehåller 6 olika mjölsorter och bikarbonat. sköter sig självt i ugnen 100 min. Vi blandar alltid i valnötter som förhöjer smaken!

 • Cutecakes-Paulina

  2009/11/08

  Så gott det ser ut, jag föredrar nästan alltid bröd med nötter eller frön, den här verkar super!

 • Jag gillar verkligen valnötter i bak. Är också inne i en riktig bakperiod. Men det blir väl så så här på hösten, på sommaren bakar jag inte alls nästan.

 • Ingrid

  2009/11/06

  Håller med, att det är gott med valnötter i matbröd.
  Jag har valnötter hemma så jag ska baka efter helgen.
  Tack för titten!
  Ingrid

 • Sandra drömkaka

  2009/11/04

  Jag brukar också baka valnötsbröd, det är ju verkligen gott med valnötter i allt från nyttigt bröd till den smaskigaste chokladbrownien 🙂

 • Martina

  2009/11/03

  Har också kommit in i en bakperiod, det måste vara höstrusket som gör det, vi behöver pigga upp oss med lite goa bröd och kakor. Har själv satt en surdeg för första gången, spännande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.