Goda små tillbehör, Såser, Viktväktarna Smartpointsrecept

Grekisk Tzatziki

Här kommer det första utlovade receptet från gårdagens grillning…Grekisk Tzatziki. Många har säkert redan provat på att göra det och det finns hundra olika recept hur man ska göra det. Den tzatzikin jag åt i Grekland innehöll både olivolja och lite citron. Jag hade tyvärr ingen citron så jag la i lite vinäger istället och det gick bra. Håller ni inte med om att tillbehören är lika viktiga som det man grillar? Vare sig det är tzatziki, coleslaw eller annat gott tillbehör så ska den vara i samma goda klass som det man grilllar!

Krämig grekisk tzatzikiHär kommer min variant av tzatziki och du behöver:

4 dl tjock yoghurt (10 %), cirka 10 cm gurka (eller mer om du vill ha), 1 tsk salt, 2 vitlöksklyftor, 2 krm svartpeppar, 2 krm vinäger eller lite citron, 2 tsk olivolja,

riven gurkaBörja alltid med gurkan. Skölj den väl och dela den på längden. Skrapa bort inkråmet och riv gurkan grovt. Lägg den rivna gurkan i en sil och låt den droppa av en del av vattnet en stund, salta den lite lätt och krama ur vattnet lite då och då. Blanda yoghurten med salt, peppar, vinäger och olja. Pressa även i vitlöken (om du vill ha mildare smak ta bara 1 vitlöksklyfta). Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den. Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman. Tzatzikin kan användas till mycket. Några förslag är att du serverar den som tillbehör till sallad, grillat, bakad potatis eller som dipp.

Viktväktarna

Smartpoints: hela satsen är 26 smartpoints och delar du det på 6 portioner så blir det 4 sp/ portion.

Propoints: hela satsen är 16 propoints och delar du det på 6 portioner så blir det 3 pp/ portion

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Jessica

  2009/04/20

  Absolut är tillbehören lika viktiga när man grillar. Dock brukar jag ha lite svårt för att variera mig, men det ska det bli ändring på.

  Tzatzikin ser jättekrämig och god ut.

 • Åsa/ensidamedmat

  2009/04/20

  Jovisst är det jätteviktigt med vad man har till!!

  Den där tzatzikin är nog det närmaste Grekland man kan komma….vill dit nu!!!!

  Du har något att hämta på min blogg!

  Mvh Åsa!

 • Birgitta Regander

  2009/04/20

  Mums med tzaziki!! Prova att riva i 2 morötter också nästa gång..det är supergott och får så läcker färg!!!!!!
  Jag bjöd gäster på Mandelgömmorna nu ikväll och de gick åt som smör i solsken. Är nog de godaste muffins jag och vi ätit..förutom cupcakes och kladdkakemuffins!!! Tack för tipset, även om du fick det från Aromia!!!!!
  KRAM
  Birran

 • cathrine

  2011/07/11

  detdär skall jag göra imorgon, mums

Kommentera