Grillat, Marinader, Viktväktarna Smartpointsrecept

Grillad oregano- och vitlöksmarinerad fläskkarré

I dessa grilltider så passar jag på och testar fram lite nya marinader som bland annat denna: Oregano- och vitlök. Därför har jag skapat en ny kategori åt er för att ni lätt ska hitta det ni söker, nämligen ”Marinader”. Behöver man verkligen marinera köttet? Kanske inte, men en marinad förhöjer smaken på det du ska grilla eller steka. Den syrliga ingrediensen (oftast citron eller lime) mörar köttet och oljan håller det fuktigt under tillagningen. Torka gärna av köttet lätt innan du lägger den på grillen, annars kan droppar från marinaden få elden att flamma upp. Om du steker köttet i panna så behöver du inte torka den. Denna marinad passar till lamm, fläskkött, kalv, fågel och fisk. Och räcker gott och väl till 2 kilo kött.

Du behöver detta till 4 portioner:

fläskkarré till 4 personer

saft + skal från 1 citron, 1 -2 stora vitlöksklyftor, 4 msk torkad oregano (färsk 2 msk), 1 1/2 dl rapsolja, salt, svartpeppar

Gör så här:

Riv eller zesta citronskalen i en skål. Pressa även ur saften. Pressa vitlöken och blanda i oreganon. Blanda väl.

Lägg köttet i en grund skål eller plastpåse så slipper du disk. Häll över marinaden och blanda väl så att köttet täcks. Marinera i minst en timme eller längre. Ju längre det får stå desto mörare och mer smak får köttet. Torka av lite köttet och lägg på grillen. Grilla köttet så som du vill ha det, salta och peppra efter smak och servera det gärna med en god potatissallad eller couscoussallad.

Smartpoints: 6 smartpoints för 1 skiva fläskkarré. Marinaden har smartpointsvärde 39, men tänk på att den räcker till 2 kg kött och det blir inte så mycket per om man räknar att en person ska äta 200 gram kött eller mindre.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Den rubriken gillar jag, behöver verkligen recept på marinader, nu är det så illa att jag köper färdig på påse, måste bli ändring på det, skall grilla på lördag och då vill jag ha hemmagjord marinad

  • Emma

    2011/05/23

    Det här låter jättegott! 🙂 Blir mycket godare med hemmajord marinad.

Kommentera