Soppor, Vegetariskt, Viktväktarna Smartpointsrecept

Grönsakssoppa med lökchutney

När det regna som mest sist gjorde jag denna grönsakssoppa för att värma mig lite. Då hade jag även en förkylning som inte riktigt ville ge med sig och en soppa brukar göra susen. Jag passade på att smaksätta soppan med lite lökchutney från Geeta’s. Ta och prova dig fram med denna för annars är risken att soppan blir lite för söt. Men det går även bra att utesluta chutneyn.

Till cirka 3-4 portioner behöver du:

 3 potatisar, 1-2 morötter, 1 grön spetspaprika, 1 vitlök, 1 msk olja, 1msk lökchutney (går bra att utesluta), 2 krm gurkmeja, 1 msk mjöl, 1 liter vatten (häll i mer om du tycker det blir för tjockt), 1-2 nävar fryst haricots verts, salt, peppar, basilika, 1 dl brödkrutonger

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i små tärningar. Skala morötterna och skär dem i lagom tjocka skivor. Skala och hacka vitlöken smått. Värm upp olja i en kastrull och fräs vitlöken lite snabbt. Häll i potatisen och morötterna och låt fräsa med någon minut. Pudra över mjöl och gurkmeja. Blanda väl och häll i vattnet stegvis medan du blandar. På så sätt löser mjölet upp sig bättre.

När soppan börjar koka så smaksätter du försiktigt med lökchutney, lite i taget efter tycke och smak. Krydda på med salt och peppar. Låt allt småputtra tills potatisen blir mjuk, cirka 15 minuter, beroende på storleken på tärningarna. Häll eventuellt i lite mer vatten om den kokar bort. När det är cirka 5 minuter kvar häller du även i fryst haricorts verts, delad i mindre bitar. Servera soppan gärna med lite färsk basilika och goa brödkrutonger.

Viktväktarna

Smartpoints: Totalt är det 10 smartpoints. Dela det med antal portioner, exempelvis vid 4 portioner = 3 smartpoints

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Martina

  2012/07/11

  Lökchutney låter ju spännande, det har jag aldrig provat!

 • Katarina

  2012/07/11

  Ser väldigt gott ut!

 • Nadja

  2012/07/12

  Hej Martina
  Den påminner mycket om stekt lök, kanske lite sötare till smaken bara. God, hur som helst. /Nadja

 • Nadja

  2012/07/12

  Hej Katarina, tack återigen för ditt besök på bloggen, vet att du är en av de besökarna som återkommer titt som tätt. Tack för det! /Nadja

Kommentera