Grumphy Graham bröd

 

Här kommer ett gott surdegsbröd med mjukt inre och en frasig yta. Dessutom så håller sig detta bröd lite längre utan att börja smula. Receptet kommer från Kron Jäst och har tagits fram av deras egna bagare Sofi Granlund. Ett tips för ett lyckat bak är att väga ingredienserna istället för att mäta dem, samt att låta brödet jäsa i lugn och ro. Detta bröd tar cirka 3 timmar att baka, så gör det gärna en helg och frys in, då har du gott bröd under hela veckan. Jag gjorde 25 frallor av receptet istället för 35 små kuvertbröd, men ni gör som ni själva behagar.

Till en sats (25-35 st) behöver man:

  • 1 påse (150 g) Kronjäst färsk surdeg fullkornsvete
  • ½ paket (25 g) färsk jäst
  • 5 dl (500 gram) kallt vatten
  • 10 dl (600 gram) Vetemjöl special
  • 2 dl (120 gram) grahamsmjöl
  • 1 ½ tsk (9 gram) salt
  • 2 msk (26 g) olivolja
  • 1 ½ dl (112 gram) solrosfrön
  • vatten till pensling
  • vallmofrö (1 msk) till garnering

Gör så här:

  1. Lös jästen i vattnet.
  2. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet.
  3. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
  4. Ta i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna. Lägg degen i (ev. oljad) större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter.
  5. Efter första jäsningen: Vik in kanterna  mot mitten, vänd på degen och låt den ligga och jäsa övertäckt i 40 minuter till.
  6. Efter andra jäsningen: Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 25-35 bitar.
  7. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa en tredje gång täckta med bakduk i 40 – 80 minuter.
  8. Sätt ugnen på 275°C medan bröden jäser en tredje gång så att ugnen hinner bli riktigt varm.
  9. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk ugnen till 230°C. Grädda i cirka 10-15 minuter.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela satsen har 105 points. Dela det med antalet frallor du gör, te.x 4 points vid 25 st frallor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.