Bär, Efterrätter, Långpannebak

Hallonbakelse med daimkross

Ikväll så är vi bortbjudna så jag kommer inte laga någon midsommarmat. Och det lika bra för jag är inte så förtjust i sill och sånt. Däremot har jag lovat att ta med något gott till efterrätt. Jag bestämde mig för denna bakelse som är otroligt lättlagad. Kakan kan göras kvällen innan och sedan så vispar du grädden och dekorerar den strax innan gästerna kommer. Förvara i kyl tills de ska serveras, kan tas ut en stund innan förstås.

Hallonbakelse med daimkross

Detta behöver du till cirka 30 rutor:

Kaka: 6 ägg, 4 dl socker, 2 msk vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 200 g mald mandel

Garnering: 3 dl vispgrädde, cirka 1 – 1 1/2 msk kakao, 1 msk vaniljsocker, färska hallon, 1 krossad dubbeldaim

Gör så här:

Visp ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver som i sin tur blandas i den malda mandeln. Tillsätt allt i äggsmetem, rör om till en jämn smet. Smörj ett bakplåtspapper väl med matfett och lägg i en mindre långpanna, cirka 25×35 cm. Jag hade en lite mindre så kakan blev lite tjockare varav den fick stå någon minut längre i ugnen. Bred ut smeten, grädda i 175 grader i cirka 35 minuter eller tills den känns torr. Stjälp upp på bakplåtspapper, dra försiktigt av papperet den gräddats på. Låt svalna ordentligt. Hit kan du förbereda kvällen innan. Täck kakan om den ska stå över natten så att den inte blir torr.

 Hallonbakelse med daimkross

Vispa grädden och smaksätt den med kakao och vaniljsocker. Skär kakan i rutor och spritsa chokladgrädde på. Garnera med färska hallon och daimkross. Man kan även bre grädden på kakan så att det blir som en tårta och dekorera sedan med hallon (och/eller andra bär) och daimkross.

Jag önskar alla besökare en riktigt fin midsommarhelg med massor av sol (håller verkligen hårt i tummarna) och värme.

Nadja

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  • Åsa/ensidamedmat

    2009/06/19

    Mmmmmm….ännu en godsak att dregla över!!!

    Önskar dig och din familj en Trevlig Midsommar också!!!
    Kram Åsa,Peter O Mollie!

  • bakmammorna

    2009/06/19

    ojojoj vad gott det ser ut!! hoppas du haft en trevlig midsommar!

  • Mums vad gott det lät med daimkross på en hallonbakelse!
    Glad midsommar!

  • Anna

    2009/06/20

    Mums vad god den ser ut. Så mycke sol var det inte i går men vi var i väg i regnet till midsommarstången ändå.

    Anna

  • åsa - hello sugar!

    2009/06/20

    mums, så gott det lät! hoppas du hade en riktigt härlig midsommarafton! 🙂

    the english shop ligger i söderhallarna vid medborgarplatsen. bor du i stockhomstrakten?

  • Jessica

    2009/06/20

    Vilka härliga bakelser, kakor med daim gär ju alltid hem.

  • Mattias Lyman

    2009/06/22

    Man blir verkligen sugen att baka när man läser dina recept och ser dina snygga bilder.

  • Jenny

    2011/03/03

    Det här såg farligt gott ut!

Kommentera