Havrebröd med krossad linfrö

 

Sedan jag började baka brödet själv här hemma så har jag väldigt svårt för att tycka om bröden ute i affärerna. Det enda jag egentligen köper är riktigt mörkt grovt bröd och det för att jag själv inte hittat något bra recept än. Prova själv så får du se varför. Här kommer ett lite nyttigare men jättegott bröd med havregryn och krossad linfrö som är så bra för magen. Jag läste att 1 1/2 matsked krossad linfrö om dagen sänker blodfettet, så har ni förhöjt värde på blodfettet så är detta ett bröd för er!

Propoints: totalt 74 propoints för två bröd. Skär upp varje bröd i 10 skivor så blir en skiva 4 propoints.

Havrebröd med krossad linfrö

 Havrebröd med krossad linfrö, 2 st

1/2 paket à 50 g jäst, 5 dl vatten, 2 tsk salt, 2 msk olja, 3 dl havregryn, 1 dl krossat linfrö, 9-10 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla cirka 15 minuter. Tillsätt sedan vetemjölet med spara cirka 1 dl till utbakning. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller cirka 10 minuter för hand. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölad bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Forma till runda eller ovala bröd. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter. Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev brödytan innan den sätts in för gräddning. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, virka 25 minuter. Lägg bröden på galler att kallna utan bakduk.

8 kommentarer

  • Nadja

    Birgitta:

    Jättekul att du också tyckte om brödet!

    Unga Morsan: Japp så är det.

    Lina: 😀

    Maria:

    Tack för berömmet om bilden, jag blir så glad! 😀 Tycker alltid att det är svårt att få bilderna se aptitliga och vackra ut. Helst ska de också se lockande ut…men men..jag jobbar på det.

     
  • Maria Gustafsson

    Hej!
    När det är såhär kallt ute så blir jag extra sugen på att värma upp både huset och mig med brödbakning, dett brödet ser ju superbt ut! Tack för fint skrivet tips. Bilden riktigt doftar! Mums!

    Maria

     
  • Birgitta Abrahamsson

    Det ska naturligtvis stå bytte ut istället för böt ut. Dålig felstavning av mig. Sorry.

    Birgitta

     
  • Birgitta Abrahamsson

    Hejsan!
    Tack för ett helt underbart recept på Havrebrödet!!!
    Jag bakade det i dag och det var super super smarrigt. Detta bröd kommer jag garanterat att baka många många gånger. Det enda jag böt ut i receptet var att jag tog torrjäst istället för färsk jäst, men det gick precis lika bra.
    Ha det så gott och tack för alla dina
    smarriga recept.
    Kram Birgitta

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.