Havrebröd med linfrö

Det blev lite brödbak i helgen och resultatet blev detta goda Havrebröd med krossad linfrö. Nyttigt, mättande och inte svårt alls. Prova så får du se. Brödet går bra att frysa men skär gärna upp det först så kan du ta så många skivor du behöver.

Havrebröd med linfrö-vvtillsammans-propoints-linfrö-havre-matbröd-hembakat-propoints-viktväktarna

Till 2 stycken limpor behöver man:

25 g jäst, 5 dl vatten, 2 tsk salt, 2 msk olja, 3 dl havregryn, 1 dl krossat linfrö, 9 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla cirka 15 minuter. Tillsätt sedan vetemjölet med spara cirka 1 dl till utbakning. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller cirka 10 minuter för hand. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka 1 timme.

Havrebröd med linfrö-vvtillsammans-propoints-linfrö-havre-matbröd-hembakat-propoints-viktväktarna

Ta upp degen på mjölad bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 bitar och forma till runda eller ovala bröd. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter. Skär bröden med en vass kniv. Mjöla eventuellt brödytan lite innan den sätts in för gräddning. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, cirka 25-30 minuter. Lägg bröden på galler för att kallna utan bakduk.

Viktväktarna

Smartpoints: totalt 74 smartpoints för två bröd, Dela det med antalet skivor du skär upp.

Propoints: totalt 74 propoints för två bröd. Skär upp varje bröd i 10 skivor så blir en skiva 4 propoints.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *