Glass,  WW Flex Smartpoints,  WW Propoints,  WW SmartPoints

Hemmagjord vaniljglass

Ni som följer bloggen även på Facebook vet att jag har blivit med en glassmaskin. En liten nätt glassmaskin från OBH Nordica. Jag valde denna maskin av två anledningar, först och främst för att den var liten och tar inte alls så mycket plats. Och dels för att den har fler byttor och man kan göra mindre glass eller fler smaker på en gång. För känner jag mig rätt så kommer denna maskin gå varm i sommar.

Jag har läst en hel del bloggar och kikat på hur de gör sin glass, men främst har jag läst Cupcakefluffan och blivit väldigt inspirerad av henne. För att lära känna min lilla apparat så valde jag att göra en enkel, men ack så god vaniljglass. Glassen smakade och påminde mig väldigt mycket om glassen som man äter utomlands. Ni som förväntar er GB’s mjukglass eller liknande, kan helt glömma bort denna vaniljglass då den är mils avstånd från GB’s. Ett bra tips är att göra glassmeten kvällen innan du ska servera glassen, för den behöver bli ordentligt kall innan du kör den i maskin. Om du inte har en glassmaskin så häller du all smet i en frysbar låda och ställer i in direkt i frys. Rör gärna om lite då och då i glassen så att inga iskristaller bildas.

Till en sats som gav cirka 8-9 kulor (ca 6-7 dl glass) behöver du detta:

3 dl vispgrädde 40 %, 2 dl mjölk (jag hade mellanmjölk), 6 äggulor, 1 dl socker, 1 vaniljstång, 2 msk glykossirap, 1 gelatinblad

Gör så här:

Häll grädde, mjölk och glykossirap i en tjockbottnad  kastrull. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Fröna och stången lägger du också i kastrullen och låter allt  koka upp. Blanda och rör ofta. Under tiden kan du vispa upp äggulorna tillsammans med sockret så att det blir riktigt fluffigt. Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten.

Tillsätt nu den varma gräddmjölken i äggsmeten försiktigt under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna. Rör om så gott som hela tiden tills smeten nästan når kokpunkten. Obs! Det får inte koka. Tag nu bort det från värmen och lägg i gelatinbladet. Rör om så att den smälter bort. Kyl smeten snabbt i ett vattenbad och lägg sedan kastrullen i kylskåpet i några timmar. Den ska bli riktigt kall, gärna över natten.

Tag nu bort vaniljstången ur smeten. Häll cirka 2-2 1/2 dl smet i glassbyttan och låt glassmaskinen arbeta i cirka 10 minuter. Du ser när glassen ser ”glassig” och krämig ut. Skrapa ut glassen från byttan och lägg över i en plastburk med lock och in i frysen tills det är dags för serveringen. Upprepa sista proceduren tills all glassmet har körts i maskinen. Jag har märkt att ju mindre smet man har i maskinen desto bättre blir det. Första omgången hade jag 3 dl smet i men det tog längre tid för maskinen och resultatet blev mjukare glass. Så tag hellre lite mindre och gör fler omgångar så blir det toppen. Obs! Detta gäller denna maskin, följ anvisningarna som gäller din maskin om du har en annan. Så där ja! En mycket god, krämig och härlig vaniljglass redo att avnjutas. Om du inte har en glassmaskin så häller du all smet i en frysbar låda och ställer i in direkt i frys. Rör gärna om lite då och då i glassen.

Viktväktarna

  • WW Flex: med 5 dl gammaldagsmjöl istället för grädde o mellanmjölk så har denna sats 43 smartpoints, med grädde och mjölk blir 87 smartpoints
  • Smartpoints: Byt ut grädden och mellanmjölken till 5 dl gammaldags mjölk. Glassen blir precis lika god men så mycket mindre kalorier. Hela satsen blir 49 sp istället för 93 sp.
  • Propoints: Byt ut grädden och mellanmjölken till 5 dl gammaldags mjölk. Glassen blir precis lika god men så mycket mindre kalorier. Hela satsen blir 29 pp istället för 54 pp.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  • Nadja

    Hej
    Gelatinbladet och glykossirapen har helt olika funktioner i glassen. Gelatinbladet för att binda smeten och glykossirapen används för att glassen inte ska kristaliseras. Jag har läst, men inte provat, att man kan ersätta glykossirapen med honung och att den har då samma funktion. Om du inte vill använda gelatinblad så finns det vegetabilska alternativ så som pektin och agar, men jag vet dock inte hur bra de fungerar i detta sammanhang. Återkom gärna om du testar själv…
    Hälsningar Nadja

  • fråga

    Hej, ser jättegod ut! Men en fråga, måste man ha i gelatinblad eller kan det funka med bara glykossirap??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.