Grytor, Kött, Viktväktarna Smartpointsrecept

Höstgryta med bacon

Detta är en riktigt långkokare så gör den en helgdag så att den får puttra i timmar. Hur länge grytan ska puttra beror helt på köttet och hur stora bitar man har skurit. Ju mindre bitarna är desto kortare tid. Jag har en liten regel och det är att koka köttet tills den nästan ramlar loss när man petar den med gaffeln. Då är jag nöjd, för köttet blir då inte seg alls.

Till 4 portioner behöver du:

600 g högrev, 2 gula lökar, 1 msk vetemjöl, 1 paket bacon, lagerblad, kryddpeppar, 2 morötter, 2 klyftor vitlök, 2 1/2 dl matlagningsgrädde 4 %, 2 1/2 dl vatten, 1 msk tomatpuré, salt, peppar

Gör så här:

Skär köttet i lagom stora bitar, ju mindre de är desto kortare koktid. Häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av varefter det bildas. Då köttet ska koka i några timmar (2-3) då bör den hela tiden ha gott om vatten i grytan, så häll mer vatten vartefter. När det har slutat skumma så lägger du i lagerblad, hackad lök och vitlök och även kryddpeppar. Morötterna och baconet kan man lägga i även nu men risken är att de kokas sönder och försvinner. Jag brukar lägga i dem mera mot slutet. När köttet lossnar lätt när man tar med en gaffel och petar så är den så gott som klar. Låt vattnet koka nästan helt bort och lägg i mjölet och blanda ordentligt. Häll sedan i tomatpuré, grädde och red ut med vatten. Krydda med salt och peppar. Har du även oxfond med rödvin så gör den susen i en sådan här gryta. Låt allt puttra ihop i cirka 5 minuter och sedan är det klart. Grytan är god att äta som den är med en gott lantbröd, pasta eller kokt potatis. Smaklig måltid!

Viktväktarna

 • Smartpoints: så har jag räknat ut att en portion kostar 12 smartpoints med bacon och utan blir det 7 sp. Om du vill ha potatis eller pasta till så får man lägga till smartpoints.
 • Propoints: så har jag räknat ut att en portion kostar 10 propoints med bacon och utan blir det 7 pp. Om du vill ha potatis eller pasta till så får man lägga till propoints.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • Karin

  2010/10/30

  Sjukt gott med kryddpeppar i mat! Det är nästan lite jul för mig 🙂

 • Emma

  2010/10/31

  SVAR: den på hästarna i headern menar du? den har jag tyvärr inte tagit själv, men visst är den fin.
  ingen orsak. okej, tack då vet jag. 🙂

 • Så gott med långkok nu på hösten. Står just nu en gryta o puttrar på spisen…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.