Italienska köttbullar i mild tomatsås med basilika

I mina receptgömmor fann jag en lapp där jag klottrat ner detta recept och det var dags att provlaga den. Det innebär att vi hade en riktig Italiensk afton här hemma i lördags och då bjöds det på goda Italienska köttbullar som fått småkoka i en mild tomatsås med basilika. Jag tror att receptet kommer från Milda men är osäker.

Detta behövs till 4 personer:

Köttbullar: 1/2 dl mellanmjölk, 1 skiva skivat bröd, 1 finhackad gul lök, 1 liten finhackad vitlöksklyfta, 2 msk hackad persilja, 1 ägg, salt, peppar, 500 g nötfärs 10%

Tomatsås: 1 liten finhackad gul lök, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 msk margarin, 1 burka (400 g) passerade tomater, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 dl färsk hackad basilika, 2 1/2 dl matlagningsgrädde

Grö så här:

Börja med köttbullarna: Häll mjölken i en skål och lägg ner brödet. krama ihop det. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Forma färsen till valnötsstora bollar och stek dem runt om. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt det puttra ihop några innan du serverar den med nykokta fiberrik pasta.

Så här gör du tomatsåsen: Fräs lök och vitlök utan att de får färg, salta lite. Häll i passerade tomater, buljong och basilika och låt såsen sjuda i 10 minuter. Tillsätt matlagningsgrädden och smaka av med ev lite salt och peppar. Låt koka upp och häll i köttbullarna. Låt köttbullarna koka in i såsen några minuter innan du serverar den.

Viktväktarna

Smartpoints: 12 sp per portion vid användning av 15 % matlagningsgrädde, 10 sp vid användning av 7 % eller 4 % matlagningsgrädde. Margariner är beräknat som Bregott mellan 60 %. Lägg till points för pastan.

Propoints: 10 pp/ portion vid användning av 15 % matlagningsgrädde och 9 pp/portion vid 7 % och 4 % matlagningsgrädde. Margarinet är beräknat som Bregott mellan 60%. OBS! Lägg till propoints för pastan.

 ***

Jag har gjort något liknande tidigare men det smakar absolut inte likadant utan mer vitlök

Lady och Lufsenpasta

bloglovin

9 thoughts on “Italienska köttbullar i mild tomatsås med basilika

  1. Tanken va att jag skulle göra köttbullar idag men det blev en pastaratäng med köttfärs istället, så går det när man är lat..
    Vad god tårtan med vitchoklad såg ut att vara som va lite längre ned , mums..
    Trevlig midsommar.

  2. Mild tomatsås med lite grädde i är så gott. Har en man som älskar tomatsås. Jag brukar smyga i en skvätt grädde i min portion för att göra den lite krämigare.
    Hoppas du får en trevlig midsommar!

  3. Svara till Hanna: Jag tycker båda är goda på sitt sätt. Den ena smakar mera basilika o den andra mera åt vitlökshållet. Det är bara att provlaga och testa själv.

  4. Testade detta recept igår!
    Åh det var sååå gott.

    Kommer även göra tomatsåsen utan kött när man vill äta lite mer vegetariskt =)

    Tack för ett bra recept o en härlig sida!!

  5. Hej Camilla,

    Tack för att återkommer och berättar vad du tyckte, sånt är alltid skoj.

    Kram Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *