Jordgubbscheesecake

Denna värmebölja håller mig borta från köket nästan helt och hållet. Är där rätt så minimalt just nu för att undvika värmen som alstrar från spisen eller ugnen, det blir endast något lätt- och snabblagat under veckorna. Jag ber varje dag till regngudarna att de ska ge oss lite regn och svalka men än så länge har det inte hjälpt. Men nog om detta, jag tror ni har lite förståelse för att bloggen inte uppdateras lika ofta som förr.

Propoints: Totalt 96 propoints om du använder 27% vispgrädde och 33% Philadelphia. Det blir 10 pp/bit vid 10 portioner. Och om du använder dig av max 15 % Philadelphiaost så blir en bit 9 pp vid 10 bitar. Jag har dock inte testat med den lägre fetthalten och vet inte om det blir bra.

Idag är det exakt 2-år sedan jag startade denna blogg och tänk vad tiden går! Igår så blandade jag ihop denna underbart goda jordgubbscheesecake dagen till ära. Den blev som en glasstårta och svalkade så bra i  sommarvärmen. Gör den, du kommer absolut inte att ångra dig och den kommer att försvinna i ett ögonblick för alla kommer vilja ta en liten bit till.

Detta behöver du till en tårta (8-10 bitar):

Botten: 12 digistivekex, 75 g smält smör

Fyllning: 4 gelatinblad, 300 g jordgubbar, 1 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 3 dl vispgrädde, 200 g philadelphiaost, ev. 1 dl jordgubbar i bitar

Garnering: jordgubbar, ev kryddgrönt

Gör så här:

Smula sönder kexen och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i cirka 5 minuter. Ta upp, krama ur och smält i en kastrull med ca 1 msk vatten. Mixa jordgubbarna med sockret, vaniljsockret och rör ner gelatinet i massan. Vänd ner osten i jordgubbssmeten (kan vara bra att röra osten lite mjuk innan den blandas ner i smeten). Vispa upp grädden och vänd ner även den i smeten. Rör ner eventuellt små jordgubbsbitar i smeten om du vill. Häll smeten i formen över kexblandniningen och släta till toppen. Ställ tårtan i frysen i minst 5 timmar så att den får frysa till ordentligt.

Ta ut tårtan i cirka 20-30 minuter före serveringen och garnera den med mera jordgubbar och ev lite kryddgrönt. Nu kan du skära upp den bit och njuta av cheesecaken!

15 thoughts on “Jordgubbscheesecake

  1. Vilken pärla du är som har ett sånt smarrigt recept på jordgubbscheesecake precis när jag behöver de!! Och självklart grattis till 2-års jubileumet och din härliga blogg. Det känns som du har bloggat bra mkt längre än 2år tycker jag!! Stor kram från mig…

  2. Ton,e som fyller 10 år på fredag, skrek att hon hittat sin kaka till kalaset!
    ska bli kul att baka! vacker och lockande bild, återkommer med sma omdömet senare…

  3. sent om sider….även om det var januari och vi tog frysta jordgubbar så var det en stor succé! Alla tyckte den var fantastisk, barn som vuxen. Så jag kan verkligen rekommendera den!
    Och jag längtar till sommaren så att jag kan använda färska jordgubbar….

  4. Har nu gjort din cheeskake med jordgubbar för att testa som doptårta……Perfekt och så himla god. Tack för ett toppenrecept
    Eva

  5. Det är så roligt när ni återkommer och berättar vad ni tyckte om receptet. Jättebra att ni tyckte om den ni med 😀

    Hälsningar Nadja

  6. Du har räddat min midsommar! Gud vilken tur att jag hittade din blogg! Tack för hjälpen och grattis!!

  7. Hej…Åhhh vilket super recept på Cheesecake!!! Ska baka till mina arbetskollegor! Grattis till 2år Jubileumet!

  8. det står inget om vaniljsockret när man ska ha det i smeten? ps det ser god ut! 🙂

  9. Nu ar det uppdaterat, ta vaniljsockret nar du tar vanliga sockret / Nadja

  10. Gjorde din cheescake till sonens student vilket blev mycket uppskattat av stora som små.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *