Choklad,  Efterrätter,  Långpannebak

Kladdkakesandwich

I en av Expressen bilaga ”Mitt kök” så var det tema på kladdkakor och när jag såg detta recept så kallade den på mig. Jag var bara tvungen att göra den. Jag blev inte besviken ett dugg, åt säkert upp hälften själv 😉 . Ett tips är att låta kakan stelna i frysen en stund innan du skär den, förvara den sedan i kylen och den blir himmelskt mjuk, krämig och god! Här har jag skurit kakan i bitar, spritsat en liten gräddtopp lagt lite chokladströssel på. Då blir det nästan som en liten bakelse.

Till cirka 24 bitar behövs det:

Kladdkaka: 100 g smör, 2 ägg, 3 dl strösocker, 1 1/2 dl (90 g) vetemjöl, 4 msk kakao, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver

Mjölkchokladfyllning: 200 g mjölkchoklad, 1 dl vispgrädde, 1 tsk honung, 1/2 tsk malen kardemumma, 25 g rumsvarmt smör

(ev Dekoration: ca 2 dl uppvispad grädde, chokladströssel)

Gör så här:

Klär en ugnsform (ca 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna och lossa den sedan ur formen.

Hacka chokladen fint till fyllningen. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna cirka 1 timme i kylen. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa kakan i frysen i cirka 30 minuter så blir den lättare att skära. Skär upp till trekantiga bitar eller som på bilden och spritsa lite grädde på. Förvara i kylen fram till serveringen.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

20 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.