Kladdkakesandwich

I en av Expressen bilaga ”Mitt kök” så var det tema på kladdkakor och när jag såg detta recept så kallade den på mig. Jag var bara tvungen att göra den. Jag blev inte besviken ett dugg, åt säkert upp hälften själv 😉 . Ett tips är att låta kakan stelna i frysen en stund innan du skär den, förvara den sedan i kylen och den blir himmelskt mjuk, krämig och god! Här har jag skurit kakan i bitar, spritsat en liten gräddtopp lagt lite chokladströssel på. Då blir det nästan som en liten bakelse.

Till cirka 24 bitar behövs det:

Kladdkaka: 100 g smör, 2 ägg, 3 dl strösocker, 1 1/2 dl (90 g) vetemjöl, 4 msk kakao, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver

Mjölkchokladfyllning: 200 g mjölkchoklad, 1 dl vispgrädde, 1 tsk honung, 1/2 tsk malen kardemumma, 25 g rumsvarmt smör

(ev Dekoration: ca 2 dl uppvispad grädde, chokladströssel)

Gör så här:

Klär en ugnsform (ca 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna och lossa den sedan ur formen.

Hacka chokladen fint till fyllningen. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna cirka 1 timme i kylen. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa kakan i frysen i cirka 30 minuter så blir den lättare att skära. Skär upp till trekantiga bitar eller som på bilden och spritsa lite grädde på. Förvara i kylen fram till serveringen.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

20 thoughts on “Kladdkakesandwich

  1. Jag köpte med den tidningen och det här lät supergott! 🙂 Har dock inte hunnit göra, men det ska det bli ändring på.

  2. Det här var grymt! Jag måste nog ”överge” din blogg de närmsta veckorna då jag ska gå pulverdiet inför operation. Det klarar jag aldrig om jag tvingas se såna här underbara saker…
    Fast frågan är om jag ens klarar en liten bit sedan (efter operationen). Snyft! 🙁

  3. Svar till Linda Johansson:
    Lycka till med operationen och tråkigt att du måste avstå med att besöka min blogg. Jag ska försöka minska på det ”goa och söta” och ta fram det nyttiga lite mera. Men jultider närmar sig med stormsteg och då blir det lite svårare…

  4. Men gud så gott det såg ut….måste själv testa att göra denna kaka….

  5. guud sa gott det ser ut…ska nog springa in i koket och laga till det…blev alldeles vattnig i munnen:))
    Kramar,
    Nena

  6. Åh, de såg himmelska ut!

    Är en 14årig tjej som försöker få igång min egna mat och bakblogg, då det är mitt största intresse att vara i köket, så kika gärna in och lämna en kommentar?
    Designen är sådär och inte så många recept, men ska försöka hålla mig till 1-2 inlägg om dan.

    Ha en bra helg! 🙂

  7. Det beror helt på hur stora bitar du skar. Jag tror mina var nog 2 x 2 eller kanske 3 x 3 cm stora. Om de smakade bra så tror jag inte alls du gjorde fel.

  8. Härlig, underbär, trevlig m m, räcker inte för dina fantastika bilder.att vara i köket är min stor intresse, jag ska prova alla dina recept men börja med bärskaka.jag är inte svensk och har inte bär i mit hemland,jag sparar linken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *