Knäckig äppelkaka i långpanna

Detta recept har jag fått av min arbetskamrat och goda vän Anna. Den är supergod! Tack Anna!

Knäckig äppelkaka i långpanna, cirka 20-30 bitar

2 ägg, 4 dl socker, 6 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 300 g smör, 3 dl havregryn, 5 äpplen, kanel, strösocker, pärlsocker

Gör så här:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner havregrynen, låt svälla en stund. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker, låt ligga och marinera en stund. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner äggsmeten, tillsätt smörblandningen. Blanda väl. Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten. Tryck ner äppelskivorna och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i cirka 20-30 minuter, känn med sticka.

Knäckig äppelkaka i långpanna

Knäckig äppelkaka i långpanna

9 thoughts on “Knäckig äppelkaka i långpanna

  1. Hej! Såg ditt recept på knäckig äpplekaka. Den skulle jag gärna vilja göra till vårat nästa möte på jobbet. men hur gör jag med smör och havreblandningen. Skall den läggas på i efterhand och gräddas knäckig eller skall den i smeten?

    Tacksam för svar
    Hanna

  2. Kryddburken:

    Javisst! Långpannerecept är alltid välkomna, jag har precis beställt en ny kakbok med bara långpannerecept.

    Fridas kök:

    Jag håller också med, det är perfekt att frysa in…om man inte har någon där hemma som länsar frysen då och då…hihi

    Hanna:

    Du ska blanda smör/havreblandningen med smeten innan den läggs ut på pannan, kan bli lite kladdigt så att du vet.

    Tack för era kommentarer, alltid lika roligt! Nadja 😀

  3. Hej Anna!
    Min smet blev väldigt tjock – är det meningen? Kikade på ingredienserna: ska det verkligen vara hela 6 dl mjöl. Har kakan i ugnen just nu. Det var svårt att trycka ner äppelskivorna och pärlsockret glömde jag bort märker jag nu.

  4. Till Ulla-Britt…

    Jag upplevde smeten också som tjock och lite kladdig, kanske lite svår att få jämn i långpannan, men den blir god ska du se. Det stämmer med 6 dl mjöl.

    Nadja

  5. Hej!
    Håller precis på och bakar och upplever också smeten som tjock och kladdig. Jag tog en liten långpanna och hoppas att det funkar, det kändes som om mängden smet passade bättre i en liten… Men det återstår att se:)
    Hälsningar
    Annica Carlson

  6. Hej Annica:
    Smeten är tjock och kladdig. Som jag skrev i receptet så kan man ta hjälp av en sked (doppad i vatten) för att få det fördelat så mycket som möjligt över hela långpannan. Om du använder en långpanna mindre än den jag använder i receptet så blir kakan tjockare och då får du justera gräddtiden lite. Rekommenderar att du känner med en sticka för att veta när kakan är färdiggräddad. Hoppas det smakar!

    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *