Knubbar

 

Här får ni ytterligare ett recept från bakkursen som jag går på just nu. Det är ett recept på ett gott bröd som passar perfekt till soppan, salladen eller som frukostbröd: Knubbar. Men jag vill gärna förvarna er att denna deg kommer att få er att svettas, för den skall knådas i minst 20 minuter totalt. Så lägg inte till mera mjöl utan knåda på så kommer ni att se skillnaden när ni har arbetat upp glutentrådarna ordentligt. Till detta recept behöver man lite vetesurdeg och har du ingen så kan se HÄR hur du lätt startar upp en.

Knubbar-matbröd-bröd-vetemjöl-surdeg-surdegsbröd-durumvete-baka-kurs

Till 8 lite större småbröd behöver du:

350 g vatten, 450 g vetemjöl, 1 1/2 dl vetesurdeg, 100 g durumvete, 4 msk olja, 15 g jäst, 1 tsk vit sirap, 15 g salt

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser utom saltet i en bunke. Knåda ihop degen, antingen i bunke eller på arbetsbänk, i 10 minuter. Tillsätt nu saltet och knåda degen i ytterligare 10 minuter. Du kommer märka när degen går ihop och inte längre är så lös. Låt degen nu jäsa i 1 timme.

Knubbar-bröd-matbröd-surdegsbröd-surdeg-matblogg-bakblogg-vetemjöl-durumvete-sirap-baka-kurs

Dela degen i 8 bitar och rundriv dem till fina bollar. Du kan använda lite mjöl på handen för lättare bearbetning av degen, men lägg inte till mer i själva degen. Forma dem sedan till spolformar (se bilden ovan). Rulla bröden i lite durumvete (eller pudra över) och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa i 1 timme till. Sätt under tiden ugnen på 250 graders värme.

Snitta bröden längs långsidan och pensla med olja. Du kan strö lite flingsalt om du vill i snittet för att ge bröden en annan karaktär. Grädda Knubbarna mitt i ugnen och släng in några isbitar eller spreja över med lite vatten. Sänk värmen till 200 grader och grädda i cirka 15 minuter. Bröden ska få en mild färg på ytan.

ViktVäktarna

  • WW Points: 10 points per knubbe vid 8 stycken.

2 kommentarer

  • Kristin W

    Vad kul att gå bakkurs! Det är något jag vill göra i framtiden nån gång. Såg nåt tidigare inlägg i din blogg att ni fick testa olika hävningsmetoder, för att kännna skillnaden mellan bakpulver, jäst osv. Superbra idé!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.