Kokosbitar

 

Påsken är en högtid då man äter godis som allra mest. Godisfyllda påskägg delas ut till höger och vänster. Här kommer ett litet tips på egengjord godis: chokladöverdragna kokosbitar. De smakar nästan som Marabous Co-Co. Det är lite pillgöra när man ska doppa dem i choklad men det är värt besväret. Frys in kokosbitarna i någon timme så blir det lite lättare. Kokosbitarna kan dekoreras efter tycke och smak. Här har jag använt både  choklad- och jordgubbsströssel som dekoration.

Till cirka 30 bitar behövs det:

50 g smör, 1/2 dl ljus sirap, 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl matlagningsgrädde 15 %, 200 g riven kokos, 200-400 g ljus choklad till garnering, strössel eller kokos till dekoration

Gör så här:

Blanda samman smör, sirap, vaniljsocker, socker och grädde i en kastrull. Koka smeten i 5-6 minuter under omrörning. Rör ner kokosen.

 Häll smeten i en bakpappersklädd form med höga kanter. Jag använde mig av en silikonform, ca 20 x 20 cm. Ställ formen i frysen i någon timme.

Skär kokosmassan i 30-40 fyrkantiga bitar. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Ju mer choklad du smälter desto lättare är det att doppa bitarna, all choklad används inte upp utan det går åt cirka 200-300 gram. Doppa kokosbitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper som ligger på typ en skärbräda eller serveringsfat. Dekorera bitarna med strössel eller kokosflingor. Ställ bitarna i kylen eller frysen för att stelna. Förvara dem svalt i en burk med lock. De går bra att frysa.

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt har detta recept 199 points med 200 gram choklad. Dela det med antalet bitar du skär upp godiset i, tex, vid 40 bitar så blir varje bit 5 points. Strössel ej inräknat.

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.