Korv,  WW Flex Smartpoints,  WW Propoints,  WW SmartPoints

Korvstroganoffgratäng

 

Korvstroganoff är en vardagsrätt som vi nog alla brukar göra då och då och som glädjer barnen till max. Pimpa upp den lite granna och gör den till en gratäng. Minst lika gott om inte godare när osten kommer på. Koka inte makaronerna helt färdigt utan låt dem gärna vara halvklara, de kommer att tillagas klart i ugnen och på så sätt får du fin pasta utan att vara sladdrig. Här har jag även lagt i lite röd paprika och nästa gång blir det nog även lite majskorn tror jag.

Till fyra-fem portioner behöver du:

300 g okokta makaroner, 500 g falukorv (max 18%), 1 gul lök, matfett till stekning, 3 msk tomatpuré, 1 1/2 dl köttbuljong, 2 dl matlagningsgrädde (15%), salt, peppar, 1 tsk oregano, 3-4 krm timjan, 1 msk redning, 1/2 röd paprika, 2 dl riven ost (17%)

Gör så här:

Koka makaronerna men inte helt klart. Skär korven i stavar och hacka löken. Fräs dem båda i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, buljong och grädde när korven fått lite färg. Smaka av med kryddor. Låt det puttra i ett par minuter så att smakerna kokas ihop. Red med lite maizena men gör den inte för tjock.

Varva makaroner i en smord form med korvstroganoffsåsen. Blanda lite ihop och strö eventuellt lite strimlad röd paprika. Strö även över riven ost. Gratinera i 225 grader tills den fått fin färg, ca 15-20 minuter.

TIPS! Om du vill ha lite sting i gratängen så bland ner en skivad chorizo.

Viktväktarna

  • WW Flex: totalt har receptet ovan 88 smartpoints, dela det med antalet portioner som serveras, tex 6 portioner = 15 sp. Servera mycket grönt till. Om man byter ut korven till 9% och använder 12% ost så blir det totalt 12 sp per portion vid 6 portioner (totalt 74 sp)
  • Smartpoints: totalt är receptet 88 smartpoints. Vid fem portioner så blir en portion 18 smartpoints. För att minska smartpointsvärdet så kan du använda grädde, korv och ost med lägre fetthalt. Exempelvis: om du använder 9 % korv istället för 18% så är det totalt 74 smartpoints istället och då blir 1 portion 15 smartpoints vid 5 antal portioner.
  • Propoints: totalt är receptet 63 propoints. Vid fem portioner så blir en portion 14 propoints. För att minska propointsvärdet så kan du använda grädde, korv och ost med lägre fetthalt.

instagram

 

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  • Nadja

    Hej Maria
    Jag måste tyvärr hålla med dig, det smakar inte alls som förr och det gäller inte bara korv utan kött i största allmänhet. Det spelar ingen roll om det är färskt eller fryst, köttet vattnar av sig jättemycket. Det ska inte vara så. När det gäller korvar så brukar jag inte längre köpa riktig falukorv då det smakar bara salt och är inte längre goda. Jag köper hellre lite kryddigare korvar än vanlig, men om jag gör det så blir det vanliga hederliga hot dogs eller frukostkorv. Du kan använda dem också till korvstroganoffen.
    Matindustrin måste skärpa till sig och inte tänka pengar utan hälsa!
    Hälsningar Nadja

     
  • Maria

    Hej Nadja, skulle vilja fråga dig om vilken falukorv du rekommenderar, då jag tycker att alla jag provat idag (oavsett kött eller fetthalt) smakar bläääää. Smakar INTE som det gjorde förr, då vi åt det ofta i olika varianter o det smakade GOTT o familjen älskade det. Idag känns det mest som det smakar ”fabriksmat” i jämförelse, sååååå förändrat :(((

     
  • Lena

    Funkar jättebra att frysa in. En favorit att ta ut från frysen när jag inte orkar eller hinner laga mat. =)

     
  • Linnéa

    Hej! ville bara säga att jag älskar din blogg! Jag har haft en ätstörning (som jag håller på att bli frisk ifrån) och din blogg har inspererat mig till att våga testa massa nya maträtter och sånt!
    Kolla gärna min blogg och lämna en kommentar om du läser dethär!
    Skulle betyda så himla mycket!
    Föresten har jag aldrig ätit korvstroganoff gratäng men det ser helt stört gott ut!
    Kram!

     
  • Nena

    Vad gott det ser ut…sparar receptet for nar kylan kommer ska det har testas….lite for varmt har nu i Italien…sitter hemma med 38°C nu:))

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.