Köttfärslimpa med brunsås

En köttfärslimpa kan bli en riktig kalasmiddag om du dekorerar den med lite bacon.  Tillsammans med kokt potatis eller hemlagad potatismos, brunsås och lingonsylt är det en riktig klassiker som alltid går hem. Det är verkligen enkelt och tacksamt att göra en köttfärslimpa, så varför inte prova?

Köttfärslimpa med baconSmarrig köttfärslimpa med bacon, cirka 4 personer

500 g nötfärs, 3/4 dl ströbröd, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 1/2 tsk salt, 2 msk riven gul lök, 2 msk nymald svartpeppar, 1 paket bacon (byt till kalkonbacon eller skinka för magrare variant)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 minuter. Riv löken fint. Blanda färs, ägg, salt, lök, peppar och ströbrödssmeten till en fast smet. Forma till en limpa cirka 25 cm lång. Lägg på ugnsfast fat. Dekorera med bacon i ett vackert mönster. Sätt in formen i ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Stek i cirka 30 minuter till en innertemperatur på 68-70 grader.

Köttfärslimpa med potatismos o brunsåsBrunsås:

2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15%), 1 1/2 dl vatten, 1 mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning, 1 1/2 tsk kinesisk soja, 1 tsk lingonsylt

Gör så här:

Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 minuter. Smaka av med lingonsylt. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis (eller mos) och lingonsylt.

Viktväktarna

Smartpoints: Köttfärslimpan är totalt 49 smartpoints, det blir 11 sp/portion enligt receptet ovan, men om du byter ut baconet mot kalkonbacon så blir det 9 sp/portion istället. För såsen blir det 6 sp/portion (3 sp om du väljer 7 % grädde). Lägg till points för potatis eller liknande.

Propoints: Köttfärslimpan är 11 pp/portion enligt receptet ovan, men om du byter ut baconet mot kalkonbacon så blir det 9 pp/portion istället. För såsen blir det 3 pp/portion.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Köttfärslimpa med brunsås

  1. Ja, varför har jag inte provat köttfärslimpa för??? Det är ju sååå gott men jag har nog faktiskt aldrig lagat det utan det blir alltid vanliga tråkiga färsbiffar… men nu ska jag nog ta mig i kragen och göra köttfärslimpa istället! 🙂

  2. Har också ätit en jättegod köttfärslimpa idag, fast idag slapp jag göra den själv. Lämnade barnen hos svärmor och hennes S, åkte på hundkurs och när jag kom för att hämta barnen hade dom maten på spisen. Sånt är lite lyxigt.

    Fin din köttfärslimpa ser ut med baconet på.

    Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!

  3. Hej! Kikade igenom din blogg och fastnade här för jag måste säga att du gjorde köttfärslimpan otroligt vacker!! Ett riktigt konstverk med baconen i ett sådant mönster. Mättar både mage och ögon. Imponerande! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *