Köttfärs, Pajer (Mat), Viktväktarna Smartpointsrecept

Köttfärspaj i söta portionsformar

Jag riktigt älskar pajer, båda matiga och söta, men tack och lov så gör jag inte dem så ofta för då skulle jag rulla fram. Man kan äta allt men inte alltid, eller hur? Men lite då och då så går det bra. Här har jag gjort en god köttfärspaj och lagt i små portionsformar istället för en stor. Man kan med största försiktighet ta dem ur formarna, men smörj ordentligt, och frys in och ha med som lunchlåda någon gång när det behövs. Köttfärspajer kan varieras i det oändliga. Det är kryddningen och fyllningen som gör det så variera så mycket du kan. Här är den enkelt kryddad med tomat, basilika och vitlök, en mycket god kombination. Pajdegen har jag gjort efter detta recept, en med keso i och den räcker egentligen gott och väl till minst 5 portionsformar och snålar man så kan det bli till och med 6. Eller så använder du överflödig deg och gör ett fint galler istället. Under det tjocka täcket av ost (enligt dotterns önskemål) så döljer sig ett galler.

Detta behöver du:

Pajdeg: 100 g smör, 100 g keso (max 4 %)  , 3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning: 400 nötfärs (10%), 1 dl passerade tomater, 1 tsk basilika, 1 mindre vitlök, salt, peppar efter tycke och smak, ca 100 g riven ost (max 17 %)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kylskåp. Smörj portionsformarna. Dela degen i minst 5 delar och varav du trycker ut 4 delar i fyra portionsformar. Nagga gärna botten och lägg eventuellt lite aluminiumfolie runt botten så att den håller degen uppe. Förgrädda i cirka 5 minuter i 225 grader.

Fräs köttfärsen under tiden, om du vill ha lite lök så går det mycket bra och börja med den i så fall. Tillsätt passerade tomater, pressad vitlök och basilika. Krydda med lite salt och peppar. Fördela köttfärsen i formarna och lägg eventuellt galler av resterande deg eller så fördelar du den rivna osten. Här kan välja och lägga till skivad tomat, paprika eller annan godsak som man föredrar.

Grädda i 200-225 grader tills osten smält och fått fin färg, cirka 10 minuter beroende på ugn. Serveras med en god sallad och lite keso till. Smarrigt!

Viktväktarna:

  • Smartpoints: Totalt är det 88 smartpoints och vid 6 portioner blir det 15 sp/bit eller paj
  • Propoints: totalt är det 67 propoints och vid 6 portioner så blir det 11 pp/bit eller paj
Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Felicia

    2012/02/29

    Så smaskigt! Känner att det är dags för en paj till middag!

  • Sanna

    2012/02/29

    Fantastiskt söta! Kommer nog ta åt mig av inspirationen och bjuda på minipajer till helgens parmiddag.

  • Linda Johansson

    2012/03/01

    Din dotter har helt rätt! Klart det ska vara ost överst på en köttfärspaj, godast så! 🙂
    Familjen älskar den köttfärspaj som vi kör med, den blir inte alls torr och tråkig, just pga grönsakerna (t ex vitkål, rivna morötter, paprika, champinjoner och mycket lök; blanda gärna olika sorters lök).

  • Nadja

    2012/03/01

    Ja Linda, man kan verkligen variera sin köttfärspaj (o andra med för den delen) med en massa olika grönsaker och kryddningar. Då blir det inte enformigt och ”som vanligt”.

    Ha en bra dag,
    Nadja

  • Nicke

    2012/03/01

    Hej hej!
    Jättefin blogg med trevliga recept och fina bilder 🙂
    Ha en bra dag!

  • Amy's piece of cake

    2012/03/01

    Jättesöta och fina portionsformar!

  • Em

    2012/03/04

    Åh vilken bra blogg jag hittat! Ser väldigt gott ut och fina bilder!
    Har en fråga: Vart har du köpt dessa portionsformar?? Jättefina, vill ha! =)

  • Nadja

    2012/03/04

    Hej Em:

    Portionsformarna hittade jag i butiken Cervera i flertal olika färger.

    /Nadja

  • Em

    2012/03/18

    Tack för svaret! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.