Köttfärs, Pajer (Mat), WW Flex, WW Propoints, WW SmartPoints

Köttfärspaj med franska smaker

Vad säger ni om denna paj? Visst påminner den lite om en stjärna eller blomma och kan passa bra i dessa tider. Här har jag smaksatt pajen med timjan och rosmarin men det går lika bra med selleri 😀 …jag menar med andra kryddor eller resterna från Tacomiddagen / köttfärssåsen. Jag har även strött på lite sesamfrön för en lite knaprigare känsla. Sesamfrö i pajskalet är galet gott så testa det gärna. Hålet som blir i mitten kan man fylla med sallad (som på bilden) eller annat tillbehör.

Detta behöver du till en paj (6 portioner):

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 125 g kylskåpskallt smör, 2 msk vatten

Fyllning: 1 hackad gul lök, 500 g nötfärs 10 %, 1/2 burk passerade tomater, 2 msk tomatpuré, 1 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk rosmarin

Garnering: 1 litet uppvispat ägg, 1/2 dl riven ost 17 %, ev sesamfrö

Tillbehör: en god blandad sallad eller andra grönsaker som man tycker om, keso

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Blanda mjöl och tärnad smör till en smulig massa, gärna med maskin. Tillsätt vattnet och kör snabbt till en deg. Lägg degen kallt i minst 30 minuter. Gör under tiden fyllningen: Fräs löken i en kastrull i lite matfett. Lägg till sedan färsen och bryn den tillsammans med löken. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Låt köttfärsröran puttra i cirka 10 minuter eller tills vätskan kokat in. Låt röran svalna något.

Kavla ut pajdegen till en rundel, lite större än pajformen (28 cm i diameter med löstagbar form). Lägg i pajdegen och forma till den så att den klär hela pajformen. Skär ett kors i mitten, cirka 14 cm långt. Skär ytterligare ett kors så att du får 8 flikar. Lägg köttfärsröran i en rand mellan de utskurna flikarna och pajformens kant. Vik de 8 flikarna över köttfärsen och tryck lätt till. Pensla pajflikarna och pajdegskanten med uppvispat ägg. Strö över den rivna osten på flikarna och strö över eventuellt lite sesamfrö. Jag har använt upp överbliven pajdeg och lagt små pinnar mellan varje flik.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen (225 grader) i 20-25 minuter. Gör salladen under tiden och fyll sedan pajens mitt med lite av den. Smaklig måltid!

Viktväktarna

  • WW Flex: Totalt har pajen 90 smartpoints. Dela det med antal bitar du serverar. Vid 6 bitar det 15 sp per bit. Sesamfrö ej inräknad.
  • Smartpoints: Totalt är pajen 92 smartpoints. Dela det med antalet bitar du serverar. Vid 6 bitar så blir en bit 15 smartpoints. Sesamfrön är ej inräknad i detta.
  • Propoints:  Om du delar pajen i 6 bitar så blir det 11 propoints och 13 pp för 5 bitar.

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  • viveca holmgren

    2010/11/19

    ja ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 så enkelt vad det få mönster på pajen.

    tack för detta tips

  • Sofie

    2010/11/19

    Vilken snygg paj!! ett riktigt konstverk. Inte sämre att den är god också….

  • Mattias

    2010/11/19

    Otroligt snygg paj!!!
    Snyggt fotat också. Speciellt närbilden

  • Tara

    2010/11/19

    Det ser så lätt ut, men jag vet inte om jag skulle klara det:D

  • Så gott med köttfärspaj och så snyggt du skurit degen, verkligen en perfekt paj att bjuda på när den blir så snygg

  • Therese

    2010/11/23

    Men så fiffinurligt. Snygg blev den ju också pajen!

  • Pingback: Veckans middag nr: 128 | Nadjaskitchen.se

Kommentera