Köttgryta med svamp

 

Grytornas till börjar nu komma och jag ser fram emot det. Om man låter köttet koka sig mjuk så är det inte mycket som slår en gryta. Gör gärna en större sats och frys in i matlådor, lägg bara till nykokt potatis eller ris, så har du en god lunch eller middag att se fram emot.

Till 4 portioner behöver du:

500 gram grytbitar av nöt

1 hackad gul lök

1 liten röd paprika, strimlad

1 morot, skuren i skivor

1 vitlöksklyfta, hackad/skivad

minst 50 gram champinjoner eller annan svamp, skivad

2 lagerblad

1 tsk olja

3 msk tomatpuré

1 msk köttfond

2 msk vetemjöl

6 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde (laktosfri)

salt

peppar

Gör så här:

  1. Putsa och skär eventuellt grytbitarna i mindre bitar.
  2. Häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av varefter det bildas. Då köttet ska koka i någon timme (tills köttet blir mjukt) så bör det vara gott om vatten i grytan hela tiden. Häll i mer vatten vartefter det kokar bort.
  3. När det har slutat skumma så lägger du i lagerblad, hackad lök och vitlök.
  4. När köttet lossnar lätt (ta med en gaffel och peta i köttet) så är den så gott som klar. Låt vattnet koka bort helt.
  5. Häll i oljan och fräs morot och champinjoner med köttet.
  6. Blanda i mjölet och rör om ordentligt.
  7. Häll sedan i vatten, tomatpuré, fond och grädde. Om du har oxfond med rödvin så gör den susen i en sådan här gryta, ta annars gärna kalvfond.
  8. Krydda med salt och peppar.
  9. Rör om och låt allt puttra ihop i cirka 5 minuter och sedan är det klart.
  10. Grytan är god att äta som den är med kokt potatis. Smaklig måltid!

ViktVäktarna

  • WW Points: denna rätt har 6 points per portion med 4 % matgrädde och 7 points med 10 % laktosfri grädde. Lägg till points för potatis eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.